Dostupni linkovi

I vaša se sudbina rešava


Srpkinja pored predizbornih plakata na pijaci u Gnjlanama, 2. decembar 2010
Srpkinja pored predizbornih plakata na pijaci u Gnjlanama, 2. decembar 2010
Predstavnici Helsinškog odbora Srbije ponovo su uputili poziv kosovskim Srbima da izađu na predstojeće parlamentarne izbore 12. decembra.

Oni su u proteklih nekoliko dana tokom boravka na Kosovu posetili nekoliko srpskih enklava, te su nakon razgovora sa kosovskim Srbima, ocenili da kod kosovskih Srba postoji spremnost da glasaju 12. decembra.

Ivan Kuzmanović
, izvršni direktor Helsinškog odbora u Srbiji izjavio je u četvrtak u Medija centru u Čaglavici da je prilikom poseta srpskim enklavama na Kosovu uočio da postoji raspoloženje za izlazak srpske zajednice na kosovske izbore, ali i to da na predstojećim izborima postoji dobra reprezentativnost Srba, tako da oni imaju za koga da glasaju.

Kuzmanović je takođe rekao da u poslednjih nekoliko nedelja ponašanje Beograda ide u tom pravcu da Srbi neće imati posledice ukoliko izađu na izbore, te da više ne postoje pritisci na Srbe iz Beograda, s tim što i dalje paralelne strukture prave probleme i ubeđuju Srbe da oni koji budu glasali mogu izgubiti plate ili subvencije, što je, međutim, zagarantovano zakonom.

“Participacija na demokratskim izborima je nužan preduslov da se počne živeti neki normalan život. Ukoliko Srbi na Kosovu budu izašli u dovoljno velikom broju, da budu dobro predstavljeni u kosovskom parlamentu posle izbora, ne postoji mogućnost da se nešto izgubi. Tu može samo da se dobije, tu može da dobije srpska zajednica na Kosovu i Kosovo kao celina. Mi smo sada prvi put u situaciji da se Srbi uključe potpuno i iskreno u politički život Kosova i da zapravo svoju budućnost od sledeće godine grade zajedno sa većinskom albanskom populacijom”
, rekao je Kuzmanović.

Štete od 'daljinskog upravljanja' Beograda


Dušan Bogdanović, direktor “Fondacije Biljana Kovačević Vučo” kazao je da ovi izbori svedoče da se Kosovo kreće u pravcu pune, političke, institucionalne zrelosti i ka izgradnji punog demokratskog kapaciteta u kojem će svi građani imati puno prava da učestvuju u političkom i društvenom životu zemlje.

“Iskustva iz ‘90-tih godina govore o tome da su Srbi u krajevima bivše Jugoslavije u kojima se ratovalo, neki sa više a neki sa manje uspeha, počeli da shvataju da upravljati njima daljinskim upravljačem iz Beograda uvek donosi jako malo koristi, i veoma velike štete. Razgovarajući juče sa stanovnicima, videli smo da se ti ljudi okreću ka osnovnim životnim problemima. Sve više njih je svesno toga da su ti problema konkretni i vezani za mesto gde žive, i da se rešenja za te probleme mogu tražiti samo tamo gde oni žive”, rekao je Bogdanović.

Na predstojećim izborima takmiče se osam srpskih političkih subjekata, što za Draga Kovačevića, bivšeg gradonačelnika Knina, predstavlja dobru stvar.

“Ono što su značajna manjnska iskustva jeste da manjine u nekom trenutku dođu u situaciju da izlaze sa jednom listom, ali to je stvar nekih konkretnih računica. Mislim da je ovo dobro i da će ovo unutar srpske zajednice izfiltrirati nekakve stvari a onda će se verovatno raditi neka artikulacija na nivou zajednice”
, kazao je Kovačević.

Ovo je inače treća od ukupno pet misija po enklavama koju vodi Helsinški Odbor iz Beograda, upućujući poziv Srbima da izađu na izbore. U toku sledeće nedelje, Helsinski odbor će posetiti i sever Kosova.
XS
SM
MD
LG