Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fejt i Tači: Srbi zainteresovani da izađu na izbore


Peter Faith
Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt i premijer Hašim Tači pozvali su kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore 15. novembra, nakon kojih će biti formirano nekoliko novih srpskih opština.

Veća ovlašćenja za lokalnu vlast, nove srpske opštine i jača lokalna samouprava su glavni razlozi zbog kojih bi Srbi trebalo da učestvuju na izborima i da tako preuzmu odgovornost, izjavili su danas Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt i premijer Hašim Tači.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici, Fejt i Tači su ukazali da će nova lokalna uprava koja se bude izabrala na najbolji način štititi prava i interese srpske zajednice.

Kosovski premijer je rekao da su institucije stvorile sve neophodne uslove da Srbi učestvuju na izborima i javno ih pozvao da izađu na glasanje 15. novembra.

“U ime Vlade Kosova pozivam sve građane da izađu na izbore kako bi njihovi interesi i volja građana bili zastupljeni i time izabrala lokalna vlast.”


“Ovo su prvi slobodni izbori na Kosovu posle proglašenja nezavisnosti i veoma je ohrabrujuće što se za učešće prijavio veliki broj političkih subjekata iz svih zajednica”
, rekao je Tači i izrazio zadovoljstvo što je zajedno sa međunarondim institucijama stvorena klima za izlazak na izbore.

Premijer je takođe ocenio da će izlaskom na izbore, Srbi pokazati volju da žele da budu deo demokratskog i multietničkog društva.

Od 74 politička subjekta na izbore prijavljen 21 iz srpske zajednice


I Piter Fejt je istakao da je formiranje tri nove opštine, proširenje jedne i pripeme za buduće formiranje još dve opštine, mogućnost da Srbi svoju budućnost vide na Kosovu.

“Ovo je demokratsko pravo i jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije. Očekujemo da Srbi iskoriste ovo pravo i učestvuju na izborima”
, rekao je Fejt.

Premijer Kosova i međunarodni civilni predstavnik su izrazili uverenje da će ovoga puta Srbi masovnije izaći na izbore, nego u prethodnim godinama kada su izbori uglavnom bili bojkotovani.

Iako je zvanični Beograd još ranije ocenio da nema uslova za izlazak Srba na izbore, Fejt i Tači kažu da je sada interesovanje veće, što dokazuje i činjenica da je od ukupno 74 politička subjekta prijavljena za izbore, 21 iz srpske zajednice.

Tri nove srpske opštine i jedna proširena biće konstituisane odmah nakon lokalnih izbora 15. novembra. To su Gračanica, Klokot-Vrbovac, Ranilug kao i u proširena opština Novo Brdo. Izbori u Partešu i Severnoj Mitrovic biće održani najkasnije do maja.

Opštine će dobiti proširene nadležnosti, kao što su zaštita verske i kulturne baštine i imenovanje lokalnih policijskih komandira. Proces decentralizacija je predviđen planom Martija Ahtisarija i podrazumeva dva aspekta – proširene nadležnosti za postojeće opštine i formiranje novih opština sa srpskom većinom.

Smatra se da je učešće Srba na izborima i u procesu decentralizacije važno za njihovu integraciju u jedinstveni sistem lokalne samouprave na Kosovu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG