Dostupni linkovi

Značajan broj srpskih kandidata na izborima


Činjenica da se 21 politički subjekat iz redova kosovskih Srba prijavio da učestvuje na izborima od 15. novembra, što predstavlja više od 27 odsto prijavljenih subjekata govori o velikom interesovanju Srba da budu deo izbornog procesa za opštinske izbore.

Predstavnici Međunarodne civilne kancelarije u Prištini ističu da će se izbori za odbornike skupština opština i predsednike opština održati i u 3 opštine sa srpskom većinom koje su u toku formiranja na osnovu odluke koju je doneo Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt.

Portparol Međunarodne civilne kancelarije Andy McGaffy za naš program kaže da će se strukture koje će proizaći iz novembarskih izbora pridružiti prirpemnim ekipama da bi se nastavio proces kompetiranja opština.

„ To su dva procesa koji se spajaju. Pripreme za nove opštine u adminstrativnom aspektu su već počele, time se bave opštinske pripremne ekipe. Tako će se nastaviti do izbora i sve što bude preostalo će se ostvariti posle izbora, ali će tu biti i izabrani predstavnici na izborima od 15. novembra“
, kaže McGaffy.

Prema McGaffy-ju, dva su faktora značajna u procesu stvaranja novih opština sa srpskom većinom sa legitimnim predstavnicima, izabranim na izborima u novembru.


Izbora neće biti u Severnoj Mitrovici i Partešu


„Radi se o dva faktora, prvi se odnosi na dobijanje dozvole za učešće na izborima za politčke subjekte, što je posao CIK-a kao nezavisnog organa. Drugo, na ljudima od autoriteta unutar zajednice, kao kandidatima ili liderima, ali i međunarodnoj zajednice, je da imaju svoju ulogu u podsticanju ljudi da izađu na glasanje.“

Shodno paketu Martija Ahtisarija, Kosovo treba da ima 38 opština. Za sada je poznato da se opštinski izbori neće održati u opštinama Severna Mitrovica i Parteš, koje prema tom planu treba da postanu nove opštine. U opštinama u formiranju - Gračanica, Ranilug i Klokot - izborni proces će se odvijati kao i u drugim opštinama, kažu u CIK-u.

Portparol CIK-a Fehmi Ajvazi smatra da jedini otvoreni problem može biti utvrđivanje administrativnih granica novoformiranih opština, što treba da utvrdi Ministatrstvo lokalne uprave.

„Na jučerasnjoj sednici CIK je imenovao i članove opštinskih izbornih komisija za opštine Gračanica, Klokot i Ranilug. Proces će dalje teći normalno, dok je pitanje admnistrativnih granica novih opština pitanje nadelžnosti Ministarstva lokalne uprave. Izbori će se i u ovim opštinama u formiranju održati prema planu kao i u drugim opštinama“
, kaže Ajvazi.

CIK treba narednih dana da izvrši proveru i da saglasnost politčkim i drugim subjektima da učestvuju na opštinskim izborima u novembru mesecu.
XS
SM
MD
LG