Dostupni linkovi

Izbori na Kosovu su važni i za Srbe


Na Kosovu je u toku prijavljivanje stranaka za učešće na lokalnim izborima 15. novembra, a na listama će se naći i neke srpske stranke

Stranke kosovskih Srba koje su se prijavile za izbore kažu da učestvovanje nema alternativu i pored ocene Beograda da ne postoje uslovi za izlazak Srba na izbore.

Zvaničnici Centralne izborne komisije Kosova saopštili su da je u toku proces registrovanja i overe stranaka za učestovanje na izborima za lokalne organe vlasti. Portparol CIK-a Fehmi Ajvazi izjavio je da se politički subjekti mogu prijavljivati do dva meseca pre izbora.

“Svaki politički subjekat koji je registrovan smatra se da je odmah i overen. Sada predstoji da partije prijave svake eventualne promene što je proces koji će trajati sve do 60 dana pre glasanja”, rekao je Ajvazi.

Do sada se za učešće na izborima 15. novembra prijavilo 20 stranaka. Pored albanskih, i 3 srpska politička subjekta su izrazila interesovanje za učešće na izborima. Radi se o strankama koje su već deo Skupštine i Vlade Kosova.

Član Predsedništva Skupštine i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović kaže da se njegova stranka na demokratski način bore za prava srpske zajednice.

“Jasno je da smo mi za predstojeće lokalne izbore, ali što se tiče glasača iz srpske zajednice jednostavno ima puno problema. Ipak je najveći problem proces decentralizacije koji nije sproveden i to neće motivisati srpske glasače, ali naš interes je da što veći broj Srba učestvuje”, kaže Petrović.

Predsednik Srpske demokratske stranke Kosova i poslanik u kosovskom parlamentu Slaviša Petković potvrdio je učešće na izborima.

“Danas ćemo predati sertifikat. Normalno da ćemo učestvovati na izborima. Izbori su jednako važni ne samo za srpsku već i za albansku zajednicu, izbori za lokalne vlasti. Tako da ćemo sigurno učestovati na izborima”, rekao je on.

Srpske stranke koje će učestvovati na izborima komentarišu i nedavnu izjava predsednika Srbije Borisa Tadića da ne postoje uslovi da Srbija pozove kosovske Srbe da izađu na opštinske izbore na Kosovu 15. novembra. Petrović kaže da bez obzira na uslove Srbi treba da učestuvje u institucijama.

“Ja razumem izjavu predsednika Tadića, ali se plašim da ako čekamo idealne uslove da li ćemo ih uopšte dočekati. Ono što je potreba Srba koji su u parlamentu jeste da imaju jednu političku viziju koja je u interesu građana”, rekao je on.

I Slaviša Petković kaže da uslovi ne postoje ali, prema njemu, Srbi nemaju alternativu.

“Mada se ovoga puta mogu složiti sa predsednikom Tadićem da stanje sa decentralizacijom i CIK-om nije dobro i ne vidi se tu neki napredak da bismo mogli da kažemo da će se izbori održati kvalitetno. Ali šta da radimo, mi živimo ovde moraćemo da učestvujemo kakvi god izbori bili moraćemo da učestvujemo”, izjavio je Petković.

Lideri Srba sa severa Kosova podržavaju stav predsednika Tadića, i još su ranije najavili da neće učestvovati na kosovskim izborima. Predsednik Fatmir Sejdiu raspisao je opštinske izbore za 15. novembar. Institucije Kosova su pozvale srpsku zajednicu da izađe na izbore i tako odlučuje o svojim potrebama.
XS
SM
MD
LG