Dostupni linkovi

Srbi podeljeni oko izlaska na kosovske izbore


Srbi su ranije bojkotovali opšte izbore na Kosovu
Srbi su ranije bojkotovali opšte izbore na Kosovu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je pre dva dana zakazao opštinske izbore na Kosovu za 15. novembar. Politički predstavnici kosovskih Srba različito vide tu odluku. Ima mišljenja da treba učestovati, drugi pak kažu da Srbi treba da bojkotuju izbore nezavisnog Kosova, a neki postavljaju uslove.

Srbi koji učestvuju u radu institucija Kosova najavili su da će učestvovati na kosovskim lokalnim izborima, zakazanim za 15. novembar. Šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova Bojan Stojanović izjavio je da je zalaganje za opstanak i povratak Srba glavni motiv za učešće u političkim procesima na Kosovu pa tako i predstojećim lokalnim izborima.

“Potrebno je povesti srpsko-srpski dijalog uz pomoć Beograda da bismo videli šta nam je činiti. Jer mi smo imali prilike da vidimo prethodnih sedam-osam godina praktično šta se može uraditi ukoliko učestvujemo u procesima političkim na ovim prostorima. Isto smo videli i učešće SLS-a zadnjih 18 meseci i videli smo da su ti rezultati neuporedivi, znači možete se praktično boriti za interese svog naroda”
, kaže Stojanović.

On dodaje da se mora učestvovati i u procesu decentralizacije ili formiranja novih srpskih opština.

“Jedino rešenje je da počnemo da upravljamo sami sobom na prostoru i teritorijama budućih opština gde Srbi predstavljaju većinu i odlučujemo o životnim pitanjima i tako ostvarimo svoj cilj”
, rekao je on.

Predstavnici Srba na severu kazu da neće izaći na kosovske izbore. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Mitrovice Nebojša Jović ističe kako bi svaki izlazak na izbore koje raspisuju institucije u Prištini znači priznanje nezavisnosti.

“Nesumnjivo je da će stav svih Srba biti da se na lokalne izbore na izađe pre svega jer je te izbore raspisao za nas nepostojeći predsednik nepostojeće države i samim tim Iisvi njihovi akti kao i raspisivanje izobra su nelegalno i nelegitimno. Zato ne verujem da će iko od Srba razmišljati o tim izborima”
, rekao je Jović.

Među Srbima ima mišljenja da izlazak na izbore mora biti uslovljen. Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković kaže da se mora sprovesti institucionalna legitimizacija Srba i Srpske pravoslavne crkve pre izlaska na izbore. To ona dovodi u vezu sa decentralizacijom.

“Za mene je najvažnije da imamo institucionalnu legalizaciju i legimizaciju i legalizaciju i legitimizaciju SPC-a koje se može postići kroz nešto što su preporuke iz Ahtisarijevog plana koje se mogu doraditi i dograditi ti mehanizmi zaštite, tu pre svega mislim na zaštićene zone oko manastira i crkava. Zatim da dobijemo nove teritorijalne celine koje bi predstavljale šansu i mogućnost Srbima da u tim opštinama budu vlast sa jedne strane. A sa druge strane stvorili bi šansu i Srbima koji su proterani da glasaju za gradove kao što je Priština i da se borimo normalno za otvaranje gradova kroz nešto što je multietnički pristup sa prisustvom i Srba odbornika koji se nalaze van Kosova koji bi imali zadatak perspektivu”
, izjavila je ona.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zakazao je opštinske izbore na Kosovu za 15. novembar. Saopšteno je da je odluka doneta nakon dva kruga konsultacija s predstavnicima političkih partija i u skladu sa ustavnim ovlašćenjima predsednika.

Nedavno su ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Saša Rašić i predsednica Centralne izborne komisije Nesrin Ljušta poptisali Memorandum o razumevanju, koji podrazumeva rad na prikupljanju podataka o raseljenim Srbima van Kosova kao potencijalnim biračima na predstojećim opštinskim izborima.
XS
SM
MD
LG