Dostupni linkovi

Ruske veze novog predsednika Kosova


Behgjet Pacolli , 23. februar 2011
Behgjet Pacolli , 23. februar 2011
Piše Robert Coalson (Priredio Dragan Štavljanin)

Kao rezultat političke nagodbe, Kosovo je dobilo predsednika sa bliskim ličnim i poslovnim odnosima sa zemljom (Rusijom) koja se istrajno protivi njegovoj nezavisnosti, i premijera koji je povezan sa optužbama za trgovinu ljudskim organima.

Samo tri godine nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, Kosovo se uči staroj istini da politika stvara čudne ortakluke.

Tokom kontroverzne sednice parlamenta u utorak, u trećem krugu glasanja izabran je 59-to godišnji Bedžet Pacoli kao treći predsednik Kosova. On poseduje i švajcarsko državljanstvo i najbogatiji je Albanac. Procenjuje se da poseduje imovinu od nekoliko stotina miliona dolara i vlasnik je gigantske građevinske firme Mabeteks, čije je sedište u Švajcarskoj.

Pacoli je najpoznatiji na Kosovu po svojim mutnim vezama sa Rusijom, k
Pacoli je postao predsednik nakon tajne nagodbe sa Demokratskom partijom premijera Hašima Tačija.
oja lobira na međunarodnoj sceni protiv njegove nezavisnosti. Zbog toga, Pacoli nije previše popularan na Kosovu. Njegova “Alijansa za novo Kosovo” osovjila je svega 8 odsto glasova na decembarskim izborima, jedva prešavši census od 5 procenata, neophodan za ulazak u parlament.

Uprkos tome, Pacoli je postao predsednik nakon tajne nagodbe sa Demokratskom partijom premijera Hašima Tačija, koji je izložen međunarodnom pritisku nakon izveštaja izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za navodnu umešanost u strašne zločine tokom rata sa Srbijom krajem 1990-ih, uključujući i trgovinu ljudskim organima uzetih od zatvorenih Srba.

Veze sa Rusijom


Kosovski mediji javljaju da je sporna pauza između drugog i trećeg kruga glasanja u parlamentu trajala 45 minuta zbog aktivnosti američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela (Christopher Dell).

Christopher Dell, februar 2011
On je bio u skupštinskom zdanju tokom glasanja, sedeći do bliskog Pacolijevog pomoćnika.

Lokalni mediji su objavili snimke na kojima se navodno vidi kako Pacoli prima SMS poruke od svog saradnika u kome mu prenosi Delovo viđenje izbornog postupka.

Američka ambasada je demantovala da su poruke značile mešanje u politički proces na Kosovu i izrazila je žaljenje zbog “neprofesionalnih, neetičkih i potencijalno nezakonitih aktivnosti” kosovskih medija.

No, Pacolijeve veze sa Rusijom izazivaju najviše kontroverzi.

Visar Imeri
, poslanik pokreta Samoopredeljenje, objašnjava zašto nije podržao Pacolijev izbor.

“Pacoli je najveće poslovne uspehe ostvario zahvaljujući vezama sa Rusijom. Tamo se obogatio. U međuvremenu, Rusija podržava Srbiju, koja zahvaljujući njoj politički opstaje. Rusija je najveći sadašnji i istorijski protivnik prava Albanaca na samoopredeljenje”
, kaže Pacoli.

Pacolijevi poslovi u građevini počeli su pre 20-tak godina, projektima u gradu Irkutsku na dalekom ruskom istoku. U to vreme, gradonačelnik je bio Pavel Borodin, koji je 1993. postao šef ureda predsednika Rusije Borisa Jeljcina za imovinu.

Pacolijeva kompanija ubrzo dobija ugovor za renoviranje Kremlja, predsedničke rezidencije i glavnih zgrada Vlade, Dume, Saveta federacije i drugih objekata.

Posredovanje u pranju novca


Vladimir Ivanidze, ruski novinar koji je istraživao poslove Mabeteksa u Rusiji, komentariše za Radio Slobodna Evropa Pacolijev uspon.

Ruska diploma Bedžeta Pacolija
“Bedžet Pacoli nije bio tako uspešan biznismen kao sada. Bio je posrednik koji je pomagao u pranju novca ljudi kao što je Pavel Borodin i još nekoliko ministara i njihovih zamenika. Sećam se cinizma samog Borodina, koji je obećavao da će me poslati u zatvor na 5 godina. No, sudbina se preokrenula pa je on završtio u zatvoru”, kaže Ivanidze.

Poslovanje Pacolijeve firme istraživao je ruski državni tužilac Jurij Skuratov.

Borodin je uhapšen u Njujorku 2001, ali je oslobođen nakon što je ruska vlada platila garanciju od 5 miliona švajcarskih franaka. Slučaj protiv njega je zatvoren 2002. godine nakon što je Rusija odbila da obelodani ključne dokumente. Borodin je od 2000. državni sekretar Unije Rusija i Belorusija.

Tužilac Skuratov je razrešen dužnosti 1999. nakon što je na televiziji objavljen snimak na kome se vidi kako se navodno zabavlja sa prostitukama. Tadašnji šef Federalne službe bezbednosti Vladimir Putin i ministar unutrašnjih poslova Sergej Stepašin tvrdili su na konferenciji za novinare da je snimak autentičan.

Pacoli je bio optužen da je pokrivao trošak kredintih kartica koje su koristili Jeljcin i njegove dve ćerke. No, optužnica protiv njega je odbačena 2002. Istragu je vodila Karla Del Ponte, koja je kasnije bila glavni tužilac Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Ona je prva istraživala navode o umešanosti Hašima Tačija u trgovinu ljudskim organima.

Posredovanje sa Srbima


Ivanidze ističe da je Moskva obezbedila pokriće Pacoliju.

“Pacolli je bio deo korupcionaške šeme u Rusiji, od koje Švajcarska nije dobila nijedan dokument, koji je bio neophodan da bi ga optužila za finansijski kriminal. No, prirodno je da Rusija odbila da pošalje dokaze"
, navodi Ivanidze.

Mabeteks ima takođe unosne državne projekte u Kazahstanu, Uzbekis
'Rusko ministarstvo inostranih poslova ga je odabralo da posreduje tokom sukoba Albanaca i Srba, tačnije da pokuša da organizuje susret kosovskog vođstva sa Miloševićem', navodi politički analitičar Ili Hodža
tanu i Italiji. Ova kompanija navodno učestvuje u gradnji oko 40 odsto objekata u Astani, prestonici Kazahstana.

Nije poznato koliko su sada bliske veze Pacolija sa Moskvom. On je oženjen sa ruskinjom Marijom Šičkovom (33) iz Sankt Petersburga.

Politički analitičar iz Prištine Ili Hodža veruje da je Pacoli zadržao bliske odnose sa Rusijom.

“Imam veliku dilemu oko Pacolijevog kredibiliteta s obzirom na njegovu ličnu istoriju. Rusko ministarstvo inostranih poslova ga je odabralo da posreduje tokom sukoba Albanaca i Srba, tačnije da pokuša da organizuje susret kosovskog vođstva sa Miloševićem. On je bio izaslanik važne zemlje u važnom sukobu koji je okončan NATO bombardovanjem. Ostvarivanje takve pozicije unutar Ministarstva inostranih poslova Rusije, ukazuje na njegove slojevite i bliske odnose sa ovom institucijom”, kaže Hodža.

Hodža ističe da Pacolijevo bogatstvo potiče od fondova ruske vlade i da Mabeteks i dalje zavisi od državnih ugovora u zemljama u kojima Kremlj ima veliki uticaj.

“Pacoli će neminovno voditi računa o politici ruske države. To je, samo po sebi, odnos koji ga stavlja u zavistan odnos od ruskih vlasti. To je veoma zabrinjavajući, imajući u vidu da je Kosovo država uspostavljena uz pomoć Zapada, a što pre svega osporava Rusija”
, zaključuje Hodža.

Pacoli više nije aktivan u Rusiji

Moskva neće igrati vrlo aktivno na kartu Bedžeta Pacolija, smatra novinar ruskog servisa Radija Slobodna Evropa Andrej Šari i podseća da je Pacoli bio vezan za grupaciju Borisa Jeljcina i Pavla Borodina, a koja je sklonjena dolaskom Putina na vlast.

Opširnije u tekstu Pacoli više nije aktivan u Rusiji.
XS
SM
MD
LG