Dostupni linkovi

Kosovo ili EU - istinska ili imaginarna dilema


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Carinski pečati, deblokada članstva Kosova u međunarodnim institucijama i učešće zvaničnika na regionalnim skupovima, pitanja su koja Srbija mora da reši do 10. septembra ukoliko želi da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Dok vlasti, uoči pregovora u Briselu, najavljuju nekoliko predloga za rešavanje pomenutih problema, u javnosti se sve više spominje da u nastavku na dnevni red dolazi i ono konačno pitanje prihvatanja nezavisnosti, te da će se Srbija naći pred izborom - ili Kosovo ili EU.

10. septembar datum je kada Evropska komisija zavrašava izveštaj o napretku zemalja regiona na putu ka članstvu. To je ujedno i poslednji rok do kada Srbija, ukoliko želi kandidaturu u decembru, mora da reši nekoliko pitanja u odnosu prema Kosovu, kaže za RSE izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

„Vlada Srbije ima priliku da objasni Evropskoj komisiji da je prestala sa blokadama Kosova u međunarodnim intitucijama ne jednoj strani i da je na drugoj strani sa napretkom u dijalogu sa Prištinom rešila i pitanje pečata jer je to velika prepreka napretku trgovine između Kosova i ekonomija u okruženju, ali i veliki generator organiziranog kriminala i korupcije, koje nepriznavanjem pečata omogućava i podržava i sama država Srbija. To su ta dva velika izazova na koje lično duboko verujem da Srbija može i hoće dati pozitivan odgovor,“ rekao je Kacin.

Laslo Varga, foto: Vesna Anđić
Vlasti u Beogradu još su u decembru prošle godine upoznate sa uslovima Brisela, navodeći uz pečate i rešavanje pitanja učešća kosovskih zvaničnika na regionalnim skupovima, koje Srbija bojkotuje ukoliko su predstavljeni kao nezavisna država. Uoči nove runde pregovora u Briselu, zakazane za 2. septembar, najavljuju da spremaju nekoliko predloga za rešavanje pomenutih pitanja. Carinski pečati i zajedničko učešće na skupovima deo su Akcionog plana Vlade Srbije, kaže nam predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga.

„Smatram da su kod svih političkih pitanja rešenja teška, ali da ne iziskuju puno vremena. Ukoliko postoji politička volja, ta se pitanja mogu rešiti u roku od mesec dana,“ kaže Varga.

U međuvremenu, pojedini predstavnici vlasti postaju sve glasiniji u porukama da Srbija, iako želi u Evropsku uniju, nikako neće preći crvenu liniju teritorijalnog pitanja.

„Niko ne treba da stavlja Srbiju u situaciju ili Kosovo, ili Evropa.“

Potpredsednik Vlade Ivica Dačić nije prvi koji je u javnosti spomenuo mogućnost da se Srbija uskoro nađe pred ovom dilemom. Na pitanje je li to realno, Jelko Kacin odgovara da Srbija ne može odlučivati o Kosovu, ali da je odavno mogla odlučivati o sebi.

„I Srbija će morati da odluči o sebi, a ne o Kosovu,“ podvlači Kacin.

Stvaranje konfuzije

Uprkos sve glasnijim i jasnijim porukama međunarodnih zvaničnika da Srbiji ističe vreme za uspostavljanje dobrih odnosa sa Kosovom, te već poznatog stava da Evropskoj uniji u njihovim redovima nije potreban još jedan Kipar, većina analitičara saglasna je u oceni da se konačno pitanje prihvatanja kosovske nezavisnosti ipak neće skoro otvarati.

Nada se tome i Laslo Varga iz skupštinskog Odbora za integracije.

„Zato što bi u tom slučaju bezmalo celokupan politički spektar odustao od evropskih integracija i to bi bila katastrofa. Mislim da je ova dilema potpuno imaginarna zato što ukoliko bi se od jednog ili drugog odustalo, to ne znači da bi se onaj preostali cilj ispunio. Odnosno, ako bi se odustalo od evropskih integracija, to ni u kom slučaju ne bi značilo da se povećavaju šanse za odbranu teritorijalnog integriteta, a to važi i obratno. Bilo bi, dakle, dobro da se ova pre svega veštačka dilema izbegava,“ ocenjuje Varga.

Ne čine to predstavnici opozicije. Lider Naprednjaka Tomislav Nikolić predložio je i organizaciju referenduma, navodeći da bi o eventualnom, “ultimatumu Evropske unije - ili Kosovo ili Evropa poslednju reč trebalo da daju građani”. Odgovorio mu je na to predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pitanjem u čemu je zapravo dilema.

„Beograd trenutno nema nikakvu vlast na Kosovu, stoga ne znam čega bi se odricao", kaže Čanak.

Ukoliko bi im ipak ovo pitanje bilo postavljeno, šta kažu pitali smo Beograđane:



Ono oko čega se svi slažu jeste da bez konačnog rešavanja pitanja Kosova, pregovori o članstvu sa Evropskom unijom ne mogu biti zaključeni.

Urednik časopisa „Izazovi evropskih integracija“ Nikola Jovanović međutim podvlači da je Srbija od ove lestvice još daleko, te da prihvatanje nezavisnosti Kosova od nje niko niti je tražio, niti u ovom trenutku traži.

„Otvaranje teme da li će jednog ta statusna pitanja biti definitivna prepreka u ovom momentu samo stvaraju još veću konfuziju i prosto ne doprinose rešenju nijednog problema, a ima ih mnogo,“ navodi Jovanović.
XS
SM
MD
LG