Dostupni linkovi

Kosovo i Švajcarska potpisali sporazum o izručivanju


Jedan do zatvora u Švajcarskoj, Winterthur, ilustracija
Jedan do zatvora u Švajcarskoj, Winterthur, ilustracija
U pokušajima da onemogući izručenje kosovara Srbiji, Vlada Kosova je sa švajcarskim vlastima potpisala sporazum koji omogućuje izručenje Kosovu Kosovara iz Švajcarske.

Ministar pravde Hajredin Kuçi izjavio je u ponedeljak da će institucije u zemlji braniti sve građane Kosova koji imaju kosovsko državljanstvo.

„Građani Kosova, koji su nosioci kosovskog pasoša, moći će da uživaju zaštitu Republike Kosova gde god bili. Naročito ćemo biti oprezni da ih ne izručimo ni u koju zemlju, pogotovo u Srbiju, gde su optužnice uvek političkog motiva“, kazao je ministar.

Državljani Kosova su inače u nekoliko navrata bili žrtve naloga za hapšenje koje je Srbija raspirala preko Interpola i Europola, a neki Kosovari se još nalaze u srpskim zatvorima.

Shemsi Nuhiu iz Gnjilana pre godinu dana bio je uhapšen u Švajcarskoj na osnovu srpske poternice, te je na osnovu odluke o izručenju Federalnog suda u Švajcarskoj u martu izručen Srbiji. Zbog bekstva u Srbiji mu je suđeno u odsustvu, pod optužbom da su on i još ostala 16-orica „Gnjilanske grupe“ počinili ratne zločine nad srpskim civilima u Gnjilanu.

Ambasadorica Švajcarske na Kosovu Kristina Marti istakla je u ponedeljak da će potpisivanjem sporazuma biti olakšan transfer Kosovara iz Švajcarske na Kosovo.

„Ovaj sporazum omogućava licima koji su kažnjeni u jednoj zemlji da tu kaznu odsluže u matičnoj zemlji. To je mehanizam koji je u skladu sa poslednjim promenama u oblasti transfera kažnjenih lica, kao što je regulisano u Savetu Evrope“, kazala je ambasadorka Marti.

Sa druge strane, Ismet Salihu, profesor Krivičnog prava na Univerzitetu Priština, ocenjuje da građani koji poseduju srpske pasoše i koji su kažnjeni u jednoj od evropskih zemlja mogu biti izručeni Srbiji pošto je pasoš pokazatelj da su oni državljani Srbije.

„U slučajevima gde lice ima dva državljanstva i kada ga traži Srbija, zemlja koja odlučuje o njegovom izručenju donosi odluku da li će ga izručiti Kosovu ili Srbiji. Tako da se u ovom slučaju treba uzeti u obzir i mesto boravka, odnosno gde mu se nalazi porodica“, kaže Salihu.

Inače, Kosovo nije član Interopola i zbog toga je nemoguće poništiti poternice koje je izdala Srbija, a koje Kosovo smatra političkim.
XS
SM
MD
LG