Dostupni linkovi

Novi grip i na Kosovu


Policajac nosi zaštitnu masku ispred bolnice u Prištini
Na Kosovu je zabeležen prvi slučaj virusa novog gripa H1N1, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja Kosova. Zvaničnici uveravaju da nema mesta panici.

Posle više mirnih meseci novi grip je stigao i na Kosovo. Prvi oboleli je u dobrom stanju, dok su preduzete sve mere da se spreči širenje virusa. Kako je saopštilo ministarstvo zdravlja dečak od devet godina, koji je na Kosovo došao iz Londona, je oboleo od novog gripa. On je najpre bio lečen na Infektivnoj klinici Kliničko-bolničkog centra u Prištini, a danas je pušten kući, pošto nema kliničkih simptoma bolesti.

Saopšteno je da su preduzete sve mere za adekvatno lečenje, ali i pripreme za zbrinjavanje eventualno novih slučajeva ove bolesti. Direktor Kancelarije za informisanje u ministarstvu zdravlja Faik Hoti kaže da je stanje stabilno.

“Posle pregleda na Infektivnoj klinici pacijent je dobro, kao i svi članovi njegove porodice. Epidemiološka situacija je stabilna i stalno se prati”
, rekao je Hoti i dodao da postoji dobra koordinacija između institucija kako bi se situacija u potpunosti kontrolisala.

Iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja potvrđuju da je situacija pod kontrolom i da nisu neophodne posebne mere.

“Situacija u kojoj se sada nalazimo ne iziskuje vanredne mere. Pratimo stanje na celom Kosovu. Prema informacijama koje imamo trenutno nema nijednog sumnjivog slučaja”, kaže epidemiolog Isme Humoli.

Kontrola aerodroma i graničnih prelaza


Zvaničnici uveravaju da nema razloga za paniku. Izveštava se da se preduzimaju i preventivne mere. Iz policije kažu da su granične jedinice dobile sredstva zaštite, ali na graničnim prelazima još uvek nema sanitarnih ekipa, a ni epidemiologa.

Portparol ministarstva zdravlja Hoti kaže da se redovno kontrolišu i aerodrom i granični prelazi.

“Kontroliše se ulaz i izlaz na Aerodromu Priština i graničnim prelazima, pooštrena je higijena u zdravstvenim institucijama i sprovodi se akcija informisanja građana”, kaže Hoti.

I dok je u regionu više stotina ljudi obolelo od novog gripa A, na Kosovu su se tek pre nekoliko dana pojavila tri sumnjiva slučaja, ali rezultati analiza u Institutu Torlak u Beogradu bili su negativni na virus gripa tipa H1 N1.

Nakon što je u ponedeljak potvrđen prvi oboleli od novog virusa gripa, ministarstvo zdravlja uverava da je Vlada za ovu fazu pojave gripa nabavila dovoljnu količinu leka ‘Tamiflu’.

Takođe se najavljuje da će Kosovo naručiti vakcinu čim se ona tokom jeseni pojavi na tržištu. Očekuje se da će biti naručeno oko 500 hiljada vakcina što će koštati oko 6 miliona evra.
XS
SM
MD
LG