Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napredak u pograničnoj zoni sa Srbijom


Vojnik NATO na granici Kosova i Srbije
Zvaničnici Kosova ocenjuju da je situacija na severu Kosova kada se radi o kontroli granice između Kosova i Srbije neuporedivo bolja u odnosu na pre godinu dana.

Generalni direktor Carine Kosova, Ali Huruglica kaže da je situacija na planu kontrole granice i funkcionisanje carinskih punktova na graničnim prelazima 1 i 31 na severu Kosova daleko bolja.

“Mogu da kažem da je situacija mnogo, mnogo bolja u odnosu na pre godinu dana. Mi tamo za početak imamo prisustvo naših kolega koji dolaze iz Eulex-a, ali su naše mobilne ekipe protiv krijumčarenja robom zajedno sa policijom Kosova prisutne celom zonom na severu zemlje", rekao je Huruglica na sastanku Borda za integrisanu kontrolu granice.

Istovremeno je ministar unutrašnjih poslova Kosova, Zenun Pajaziti ocenio da je saradnja u oblasti granice sa Crnom Gorom dobra i da će vremenom započeti proces demarkacije.

"Još uvek nemamo ništa zvanično i ne vidimo problema u tom pravcu. Imamo dobru saradnju sa svim zemljama regiona. Sa Crnom Gorom očekujemo podizanje diplomatskih i politčkih odnosa na viši nivo", rekao je ministar Pajaziti.

Zvaničnici Crne Gore su sa druge strane pre izvesnog vremena izjavili da se sa demarkacijom granične linije između dve zemlje može započeti kada se na to odluči zvanična Priština.

Inače, u planu međunarodnog posrednika za status Kosova Martija Ahtisarija se kaže da se, sem potrebe za demarkacijom granične linije sa Makedonijom, demarkacija granice Kosova sa ostalim susedima treba izvršiti imajući u vidu nekadašnje granične linije u okviru bivše SFRJ, odnosno kako je to bilo do 31. decembra 1988 godine.
XS
SM
MD
LG