Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Geci: Ministri naređivali politička ubistva


Skupština Kosova
Poslanik Demokratskog saveza Dardanije, opozicione stranke, Gani Geci optužio je danas neke ministre u Vladi Kosova i njihove zamenike za politička ubistva koja su se dešavala na Kosovu od 1999. godine. Geci je rekao da za to ima dokaze. Neki poslanici su zatražili da se preko posebne komisije ispitaju ovi navodi.

Žustra rasprava između vlasti i opozicije u Skupštini Kosova povodom izveštaja Evropske komisije o situaciji na Kosovu dobila je preokret kada je poslanik Gani Geci optužio ljude na vlasti da su naređivali politička ubistva. Geci nije naveo imena ali je rekao da ima dokaze koji pokazuju da su ‘zvaničnici na visokim funkcijama organizatori političkih ubistava’.

Poslanik opozicionog Demokratskog saveza Dardanije, rekao je da su zvaničnici Vlade i Skupštine Kosova umešani u zločine koji su se dogodili posle rata, a posebno u politička ubistva.

Gani Geci: Naređena ubistva poslanika Agima Veljua i Adema Saljihaja
Držeći jedan DVD u ruci, Geci je rekao.

“U ovoj Skupštini ima ministara i njihovih zamenika koji su naređivali ubistva poslanika. Za to imam dokaze. Poštovani predsedniče Skupštine vi niste, a ni premijer, među onima koji su izdavali naređenja. Već u Vladi ima muškaraca koji su naređivali ubistva poslanika, naših kolega”
, izjavio je Geci dodavši kako ima dokaze da su u prošlosti naređena ubistva sadašnjih poslanika Agima Veljua i Adema Saljihaja.

Geci je kazao da će dokaze proslediti poslanicima ali i javnosti. Na ovo je reagovao predsednik Skupštine Jakup Krasnići zatražzivši od Gecija da se obrati tužilaštvu.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosovs Ljutfi Haziri je zatražio da formira parlamentarna komisija koja bi ispitala iznete optužbe.

“Tražimo da se formira ad hoc komisija svih paralementanih grupa i da te dokaze pogledamo u prisustvu predsednika Skupštine i drugih organa”
, rekao je Haziri.

I drugi poslanici su reagovali kazavši da se dokazi ukoliko postoje trebaju proslediti nadležnim organima. Na Kosovu se poslednjih dana, a naročito posle lokalnih izbora održanih 15. novembra, vode sve oštrije polemike između predstavnika vlasti i opozicije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG