Dostupni linkovi

Kosovo: Garantovana bezbednost za srpske opšte izbore


Ilustracija
Ilustracija
Za siguran i bezbedan ambijent u nedelju 6. maja, tokom održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbije na Kosovu, u prvom redu će biti zadužena Policija Kosova, ali njih će podržati i policija EULEX-a i snage KFOR-a. Iz policije međutim kažu da neće dopustiti održavanje srpskih lokalnih izbora.

“Policija Kosova ima izrađen plan za sprečavanje održavanja srpskih lokalnih izbora na Kosovu, ali što se tiče parlamentarnih i predsedničkih, na osnovu postignutog sporazuma, Policija Kosova će pružiti sigurnost svim građanima tokom ovog izbornog procesa“, izjavio je za RSE portparol Policije Kosova, Baki Kelani, ali ne želeći da iznosi detalje o operativnom planu.

Podršku policiji daće i misija EULEX-a, potvrdila je portparolka Irina Gudeljević.

„U skladu sa svojim mandatom, EULEX će ovom procesu pružiti svu podršku koju može, a misija blisko sarađuje sa kosovskom policijom i KFOR-om kako bi OEBS-u bilo omogućeno da sprovede svoj zadatak. Ono što je važno napomenuti jeste da svi mogu da doprinesu održavanju mirne situacije“, kazala je Gudeljević.

I iz KFOR-a su potvrdili da će dati podršku održavanju bezbednog ambijenta za izbore.

Srbijanski predsednički i parlamentarni izbori održavaju se na Kosovu nakon postignutog sporazuma OEBS-a sa vladama u Prištini i Beogradu.

Kosovske vlasti su omogućile sprovođenje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora pošto Ustav Kosova dozvoljava glasanje dvojnim državljanima.

Ali ni Beograd ni Priština ne podržavaju održavanje lokalnih izbora od kojih Srbi na severu, u Zubinom Potoku i Zvečanu nisu odustali. OEBS, međutim, neće imati nikakve veze sa lokalnim izborima.

Christopher Dell
Christopher Dell
Američki ambasador Christopher Dell je istakao da je održavanje izbora na Kosovu dobar primer saradnje dve susedne zemlje, ali je za organizovanje lokalnih izbora na severu kazao da nisu događaj, kao što nije bio od velike važnosti ni referendum održan u februaru.

„UNMIK, Beorad i uopšte međunarodna zajednica su se izjasnili da ove izbore smatraju nelegitimnim. I iz UNMIK-a su rekli da ako se izbori dese, oni neće sarađivati sa ljudima koji su „izabrani tim putem“. Ono što je važno jeste da je OEBS jasno kazao da ukoliko pokušaju da organizuju lokalne izbore na istom mestu gde OEBS drži izborni proces, oni će zatvoriti ta mesta“, kazao je Dell.

Inače, na sastanku predsednice Kosova Atifete Jahjaga sa predstavnicima bezbednosnih struktura na Kosovu, komadantom KFOR-a, šefom EULEX-a, ministrom unutrašnjih poslova Kosova i direktorom bezbednosne agencije, ocenjeno je da je bezbednosna situacija uoči održavanja parlamentarnih i predsedničkih izbora Republike Srbije mirna, da nema tendencije za njeno pogoršanje i da su preduzete sve potrebne mere da se održi mir i bezbednost.

Predstavnici bezbednosnih struktura na Kosovu su naglasili da su svi njihovi postupci koordinirani i da usko sarađuju.

Na izborima će biti angažovano oko 500 službenika zaposlenih u OEBS-u. Oko 110.000 birača sa pravom glasa moći će glasati na 28 glasačkih centara širom Kosova, odnosno na 90 glasačkih mesta.
XS
SM
MD
LG