Dostupni linkovi

Kosovo dobilo novu Skupštinu


Kosovski parlament, bez datuma
Kosovski parlament, bez datuma
Na Kosovu je konstituisana nova Skupština, nakon izbora koji su održani 12. decembra prošle godine.

Konstitutivnu sednicu otvorila je Flora Brovina kao najstarija poslanica, zajedno sa najmlađom poslanicom, Biserkom Kostić.

Tokom sednice uspostavljena je komisija za verifikaciju mandata, a nakon toga je 118 prisutnih poslanika položilo zakletvu.

Za predsednika skupštine većinom glasova izabran je Jakup Krasniqi, kao i podpredsednici, Xhavit Haliti ispred Demokratske partije Kosova (DPK), Sabri Hamiti, iz Demokratskog saveza Kosova, Glauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje, Petar Miletić, ispred srpske zajednice i Enis Kervan kao predstavnik ostalih zajednica na Kosovu.

Nakon konstitutivne sednice Alijansa za budućnost Kosova saopštila je da neće prisustvovati glasanju za predsednika i premijera zemlje.

Krasniqi je izjavio da će se Predsedništvo Skupštine ponovo sastati u utorak u 10 časova.

Hajredin Kuci, potpredsednik DPK-a, kazao je da će ova partija podneti zahtev Predsedništvu za vanredno održavanje sednice u utorak u 15 časova kako bi se obavilo glasanje za predsednika i novu Vladu Kosova.

Limaj neće u Vladu

Inače, veruje se da će predsednik biti izabran u trećem krugu glasanja, kada nisu potrebne dve trećine glasova, već 61 glas poslanika.

Fatmir Limaj
U međuvremenu, nakon usvajanja komisije za verifikaciju mandata, bivši ministar za transport i telekomunikacije, Fatmir Limaj, odustao je od učešća u budućem vladinom kabinetu.

Aludirajući na istrage koje sprovodi EULEX u ministarstvu kojim je on rukovodio, Limaj je ovako obrazložio svoju odluku:

“Znate da se o meni puno govorilo. S obzirom da je meni iznad svega Kosovo, ali i zbog evroatlantskih integracija države - nisam i ne želim da budem teret svojoj zemlji
. Dok su istrage u Ministarstvu u toku neću biti deo Vladinog kabineta”, kazao je on na konferenciji za novinare.

U međuvremenu, nakon usvajanja komisije za verifikaciju mandata, bivši ministar za transport i telekomunikacije, Fatmir Limaj, odustao je od učešća u budućem vladinom kabinetu.

“Bilo je pozvano na čistu vladu. Znate da se o meni najviše govorilo. S obzirom da je iznad svega Kosovo i radi evro-atlanskih integracija, nisam i ne želim da budem teret svojoj zemlji”
, kazao je Limaj, alaudirajući na istrage koje sprovodi EULEX i ministarstvu kojim je on rukovodio.

“Dok su istrage u toku u Ministarstvu, neću biti deo Vladinog kabineta”
, kazao je on tokom konferencije za novinare.
XS
SM
MD
LG