Dostupni linkovi

Potrebne su brže ekonomske reforme na Kosovu


Kosovo -- A money changer displays a handful of different currencies, Pristina, 11Nov2008
Kosovo -- A money changer displays a handful of different currencies, Pristina, 11Nov2008

Na okruglom stolu predstavnika financijskih vlasti Kosova, analitičara, kao i predstavnika evropskih institucija u utorak se razgovaralo o ekonomskoj i financijskoj perspektivi Kosova. Dok su predstavnici vlasti uglavnom zadovoljni ekonomskim rastom, analitičari upozoravaju da reforme trebaju biti brže i šire.

Hashim Rexhepi, guverner Centralne Banke Kosova, kaže da bi Kosovo uskoro trebalo ući u fazu značajnih investicija kako bi bilo u stanju da pristigne ekonomije zemalja u regiji.

“Ako želimo poboljšati životni standard i približiti se razini BDP država u regiji, kosovska ekonomija mora rasti brže. Kosovo je poduzelo važne korake tokom posljednjih godina, obzirom da smo naše gospodarstvo počeli graditi iz početka. Polako se približavamo međunarodnom tržištu i integracijama i sada je vrijeme za strateško određivanje budućnosti naše ekonomije”, kaže Rexhepi.

Prema podacima Centralne Banke Kosova, porast Bruto društevnog proizvoda na Kosovu je tokom posljednje decenije bio šest odsto. Međutim, globalna financijska kriza usporila njegova rast na četiri procenta tokom 2009. godine.

Što se financijskih izvora tiče, Rexhepi ističe da bi najbolja varijanta bila kombinacija privatnog i javnog sektora, sa stranim investicijama. Tako bi se omogućio ekonomski razvoj.

“Bez obzira koji će izvor ubuduće dominirati u financiranju našeg ekonomskog rasta treba imati jedan financijski sistem koji će posredovati tim
Shpend Ahmeti
fondovima”.


Shpend Ahmeti, iz Instituta za napredne studije – GAP, je vrlo kritičan i smatra da su aktualne reforme nedovoljne.

“Mi ostajemo sa istim problemima i osim investiranja u imidž Kosova, slabo investiramo u provedbu reformi koji bi trebale biti u interesu svih naših gradjana”, smatra Ahmeti.

Renzo Davidi, šef kancelarije Evropske Komisije na Kosovu je govorio o izazovima koji stoje pred službenom Prištinom.

"Jedno od najvažnijih pitanja kojim se treba pozabaviti, posebno u kontekstu ubrzanog kretanja prema privatizaciji, je pitanje regulatornih vlasti, te kako one mogu intevenirati, zatim njihova nezavisnost i način na koji mogu pospješiti konkurentnost", kaže Davidi.

*****
Pročitajte i ovo:
Nužne reforme na putu ka EU
XS
SM
MD
LG