Dostupni linkovi

Fejt: Međunarodna reputacija Kosova je poljuljana


Peter Faith
Peter Faith
Razgovarala Arbana Vidishiqi, prevela Biljana Jovićević
(Ispravljena verzija intervjua sa Piterom Fejtom)


Piter Fejt, šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, u intervju za RSE kaže da je preporuka da politički akteri koji su optuženi ili su pod istragom ne budu izabrani u nove instutucije veoma važna da bi se, posljednjih šest mjeseci stvoren, negativan međunarodni publicitet Prištine ublažio.

Fejt vjeruje u skori početak dijaloga Beograda i Prištine u kojem se mogu riješiti neka konkretna pitanja u interesu građana. Evropski diplomata takođe preporučuje vlastima Kosova da budu što otvoreniji i konstruktivniji u sve izvjesnijoj istrazi o navodnoj trgovini ljudskim oraganima, navedonoj u izvještaju Dika Martija.

RSE: G. Fejt, da li ste pozvali političku elitu na Kosovu da isključi iz buduće vlade svakoga ko je optužen ili je pod istragom. Dok se nastavljaju napori na uspostavljanju institucija, koliko je jaka vaša nada da će ovaj poziv, koji su naglasili i drugi međunarodni faktori, biti ispoštovan?

Fejt: To tek treba da vidimo. Kao što sam rekao, političko rukovodstvo Kosova treba nastaviti sa formiranjem vlade, ja ne želim da se miješam u to. Ja sam takođe to ranije pominjao u pozitivnijem smislu, ono što sam rekao jeste da članovi nove vlade moraju posjedovati najviši moralni integritet.

RSE: Da li razmatrate mogućnost miješanja ukoliko vaše preporuke ne budu poštovane?

Fejt: Neću vam dati definitivan odgovor na to, ali ću vam reći da situcija nije laka u ovom trenutku za Kosovo. Kosovo je postiglo mnogo od nezavisnosti, ali tre
Kosovo ostaje veoma zavisno od bliskih i povjerljih odnosa sa Briselom i drugim međunarodnih donatorskim institucija za finasijsku i drugu pomoć.
ba da takođe bude jasno da je bilo nekoliko koraka unazad posljednjih šest mejseci. Moramo biti realistični oko toga, međunarodna reputacija Kosova je poljuljana. Kosovo ostaje veoma zavisno od bliskih i povjerljivih odnosa sa Briselom i drugim međunarodnih donatorskim institucija za finasijsku i drugu pomoć. Jasno je da je veoma važno da možemo pomoći da Kosovo povrati međunarodni kredibilitet i imidž tako da može privući investicije, može postati atraktivno mjesto za ljude i atraktivan dio u regionalnom kontekstu.

RSE: Mnogi tvrde da će neuspjeh ostvarivanja međunarodnih standarda na izborima od 12. decembra prošle godine otežati budućim institucijama da potvrde legitimitet. Da li ste sagalsni sa tim?

Fejt: Kao što sam rekao, izbori su bili problematični, oni su takođe bili razvučeni, jer je trebalo puno vremena da se sprovedu u određenim opštinama i sad smo konačno došli do potvrde. Ako zapravo pogledate gdje su najveće neregularnosti možete vidjeti tačno određene opštine i mislim da treba jasno reći da su u mnogim drugim opštinama izbori sprovedni veoma dobro. Ono što želim naglasiti je da, ako su članovi parlamenta u određenim opštinama izabrani na bazi određenih kontroverzi, to nije dobro kao kada ste izabrani na osnovu jasnih izbornih rezultata.

Individualna odgovornost


RSE: Dok sve institucije ne budu potpuno formirane Kosovo funkcioniše bez odobrenog budžeta. Kako na to gledate?

Fejt:
To je dio onoga zbog čega smo zabrinuti kada je riječ o dugoročnoj fiskalnoj stabilnosti, zbog jednog broja nedavnih odluka. Dugoročna perspektiva nije tako dobra kao što je to bila ranije. Sada čekamo dalje konsultacije sa Međunrodnim monetarnim fondom, da bi razmotrili kako da obećano povećanje
Mislim da su obje strane, i Beograd i Priština generalno zainteresovani za uspješan rezulat tog dijaloga.
plata u javnom sektoru može biti pokriveno prihodima, takođe čekamo da vidimo skoru transakciju privatizacije Pošte i Telekoma Kosova. Tako da ima niz fiskalnih pitanja koje treba analizirati. Sa druge strane, kao što ste rekli, tu je legalni zahtjev da budžet mora biti odobren od strane parlamenta. Tako da to vidim kao jedan od prioritetnih koraka koje mora preduzeti nova skupština. Dakle, parlament mora usvojiti održivi budžet.

RSE: U svakom slučaju izazova je mnogo pred predstojećim institucijma, a jedan od njih su mogući razgovori sa Beogradom. Međunarodna promatračka grupa se nada kontruktivnom dijalogu. Ali, imajući u vidu dosadašnje iskustvo mislite li da je to moguće?

Fejt: Mislim da je svakako moguće. Mislim da su obje strane, i Beograd i Priština generalno zainteresovani za uspješan rezulat tog dijaloga. Postoji nekoliko pitanja koja se mogu razmatrati i uspješno dogovoriti i to će biti automatska korist za građane. Dakle mi se nadamo da taj dijalog može proizvesti konretne promjene na terenu za dobrobit građana

RSE: Kad mislite da će razgovori početi?

Fejt: Mislim da se predstavnici EU instutucija nadaju tome čim se Vlada u Prištini formira.

RSE: Takođe je bilo diskusija u Prištini o tome da li kosovske vlasti treba da uđu u ove razgovore [dijalog Beograd-Priština], dok su u isto vreme pod pritiskom izveštaja o navodnoj trgovini ljudskim organima usvojenog u Savetu Evrope, gde je imenovano nekoliko visokih kosovskih zvaničnika povezanih sa tim. Koje je vaše gledište po ovom pitanju, da li mislite da Priština treba da čini više ili šta?

Fejt: Što se tiče Martijevog izveštaja, ja mislim da je najbolja stvar koju vlasti mogu učiniti to da što je više moguće budu otvoreniji i konstruktivniji. Istrage će se verovatno pokrenuti, ali to takođe zavisi od daljih dokaza koje treba da dostavi g. Marti. Važno da se da ovaj proces što pre pokrene, jer to može dovesti do zaključaka koji bi odagnali tmurni oblak sumnje koji se nadvio nad Kosovom. Ono što sam ranije rekao i želeo bih da ponovim jeste da je to pitanje individualne odgovornosti, tako da ukoliko su komandati OVK tokom perioda nasilja krajem devedesetih počinili krivična dela, onda oni treba za to i da odgovaraju. Što se više bavimo rešavanjem odgovornost pojedinaca, utoliko je manja verovatnoća da će doći do kolektivne odgovornosti čitavog Kosova, što bi, pak, učinilo veoma teškim prevazilaženje skepticizma u vezi sa Kosovom kao državom i time da nije u stanju da privuče pozitivnu međunarodnu podršku.

Međunarodna civilna kancelarija u vezi sa pogrešnim izveštavanjem medija

Međunarodna civilna kancelarija u vezi sa pogrešnim izveštavanjem medija

Međunarodna civilna kancelarija (ICO) želi da ispravi pogrešno izveštavanje medija od prošlog vikenda u vezi sa intervjuom Medunarodnog civilnog predstavnika (ICR) datim Radiju Slobodna Evropa (RSE) u petak, 11. februara 2011. godine.

Uvod za internet stranicu RSE na srpskom jeziku, koji je napisao novinar koji nije prisustvovao intervjuu, kaže da je ICR rekao da osobe koje su pod sumnjom ili pod bilo kakvom istragom treba da se isključe sa vladinih funkcija na Kosovu.

ICR je u stvari rekao da članovi nove Vlade Kosova treba da poseduju najviši moralni integritet, u odgovoru na pitanje o prethodnoj preporuci u vezi da pojedinci koji su optuženi ili pod istragom ne treba da imaju funkcije u vladi.

Pitanje sumnjičenja i optužbi, za razliku od činjeničnih istraga o pojedincima, nije bilo predmet diskusije. ICR je samo ponovo potvrdio svoje prethodne izjave po pitanju budućih nosilaca vladinih funkcija.

Kasnija ponovna prenošenja intervjua, uključujući tu i Tanjug, B92, KTV, TV Klan Kosova i neke druge dnevne listove, tvrdila su da je ICR rekao da je važno da se politički lideri koji su pod sumnjom za trgovinu ljudskim organima ne biraju za nove kosovske institucije. U intervjuu, ICR je, u stvari (pogledajte transkript u donjem delu teksta), ponovno naglasio svoj pogled na to da pitanja navedena u izveštaju Dika Martija treba da se ozbiljno uzmu u obzir i brzo istraže. Međutim, navodi u ovom kontekstu nisu bili izriđito predmet diskusije.

ICO je zahvalan Radiju Slobodna Evropa za ispravljanje svoje internet stranice u skladu sa ovim. Pozivamo medije na Kosovu i u regionu, u interesu dobro informisane javne debate i visokih profesionalnih standarda, da teže tačnom izveštavanju zasnovanom na originalnim izvorima.
XS
SM
MD
LG