Dostupni linkovi

Skupština treba da odluči o Ljimajevom imunitetu


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Iz Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu kažu da EULEX-ovi tužioci za sada nisu tražili ukidanje poslaničkog imuniteta za Fatmira Ljimaja, te da je pitanje poslaničkih imuniteta trenutno u fazi razjašnjavanja.

Protiv Ljimaja, bivšeg ministra transporta, podignuta je optužnica za ratni zločin tokom 1998. i 1999. godine u selu Klečka u opštini Mališevo.

Po Ustavu Kosova, poslanik Skupštine se bez saglasnosti većine svih poslanika Skupštine ne može uhapsiti niti pritvoriti dok obavlja funkciju poslanika.

Ljimaj se u međuvremenu odrekao poslaničkog mandata da bi omogućio da se nastavi istraga koju protiv njega vodi Euleks. Ali, nezavisno od toga, Skupština Kosova treba da odluči o oduzimanju imuniteta Ljimaju, kada to zatraži tužilaštvo.

Ljimajev advokat Tom Gashi kaže da je izdavanjem naloga za hapšenje Ljimaja EULEX postupio protivzakonito, jer je nezakonito da se izda nalog za hapšenje poslanika.

“Pre toga, Skupština je trebala da odluči da li da oduzme ili ne poslanički imunitet Ljimaju, i tek posle toga, ukoliko bi se imunitet oduzeo, EULEX je mogao da izda nalog za hapšenje. Drugo, oduzimanje imuniteta može da traži samo glavni tužioc, u ovom slučaju Ismet Kabashi. Tako da je ovaj nalog nezakonit i treba se poništiti, odnosno povući”
, kaže Gashi.

Nema odustajanja od imuniteta


Nalog za hapšenje Fatmira Limaja
U EULEX-u trenutno razmatraju pitanje poslaničkih imuniteta, te se iz tog razloga odlaže eventualni zahtev tužioca za oduzimanje imuniteta Ljimaju. Kabinet predsednika Skupštine potvrdio je da takav zahtev nije podnet Skupštini.

Armend Zemaj
, poslanik i član Komisije za sudstvo i zakonodavstvo, govori o proceduri oduzimanja imuniteta.

„Odgovarajući organ, u ovom slučaju tužilaštvo ili sudstvo, treba da preda predsedniku Skupštine zahtev i predsednik unutar dva dana treba taj zahtev da preda Komisiji za mandate i imunitete. Komisija to dalje razmatra, treba da se pozove i poslanik, a zatim se saziva i sednica“
, kaže on.

Na sednici zatim o evenutalnom oduzimanju imuniteta tajno glasaju poslanici u Skupštini Kosova.

„U slučaju da se glasa protiv oduzimanja imuniteta, poslanik se treba osloboditi i ne može biti uhapšen“, kaže Zemaj.

Ljimajev advokat Gashi navodi da ukidanje imuniteta ne može tražiti EULEX. Takođe, ukoliko glavni tužioc Ismet Kabashi ne zatraži oduzimanje poslaničkog imuniteta, što će zavisiti od dokaza, ovaj slučaj će biti zatvoren.
XS
SM
MD
LG