Dostupni linkovi

Bezbednost je prioritet za novog šefa EULEX-a


Xavier Bout de Marnhac
Xavier Bout de Marnhac
Međunarodni predstavnici na Kosovu žele da povećaju sigurnost za sve građane i u tome svoju ulogu imaju pripadnici EULEX-a, KFOR-a i Policije Kosova.

Novi šef EULEX-a Xavijer de Marnak je tokom njegove prve posete severnom delu Mitrovice od kako je preuzeo ovu dužnost izjavio da je njegov prioritet borba protiv organizovanog kriminala i ilegalnog trafikinga u oba dela grada.

Niko ne može da očekuje poboljšanje ekonomske situacije ukoliko ne postoji vladavina prava, ističe prvi čovek EULEX -a.

On je naglasio da je važno da dve strane razgovaraju, te da će i on, sada nakon što ima bolje razumevanje situacije, razgovarati sa svima i raditi na većem prisustvu EULEX snaga širom celog Kosova, uključujući i sever.
Namera novog šefa AULEX-a je, kako je rekao, da poveća vidljivost i prisutnost pripadnika EULEX-a na celom Kosovu uključujući i sever.


“Albanci trebaju da razgovaraju sa Srbima, i Srbi sa Albancima, a međunarodna zajednica koja je prisutna ovde treba da razgovara sa svima. Moja namera je da povećam vidljivost i prisutnost pripadnika EULEX-a na celom Kosovu uključujući i sever. A što se tiče vladavine prava, moja namera je da povećamo angažovanje u borbi protiv organizovanog krimnala i ilegalnog trafikinga sa obe strane reke, jer sam siguran do postoji povezanost između njih”, rekao je de Marnak.

Ne očekuju se problemi na severu


Severnim delom Kosova koji je uglavnom naseljen Srbima upravljaju srpske paralelne strukture, stoga taj deo zemlje i dalje je izazov za kosovske i međunarodne institucije kada je u pitanju uspostavljanje vladavina prava.

EULEX na Kosovu, april 2010
Mandat misije EULEX-a na Kosovu je da pomogne i podrži kosovske institucije u oblasti vladavine prava.

Marnak je prvog dana kada je došao na mesto šefa EULEX-a u oktobru ove godine kazao da mandat ove misije ostaje isti, ali je obećao promene u načinu izvršavanja zadataka.

Što se tiče bezbednosne situacije na severu, i novi komadant KFOR-a na Kosovu Erhard Biler izjavio je u petak u Prištini da ne očekuje nikakve probleme.

“Poduzeli smo mere na severu zajedno sa EULEX-om i kosovskom policijom. Pokušavamo da povećamo stabilnost i bezbednosno stanje u tom delu zemlje što znači da smo spremno da odmah reagujemo na bilo kakve pretnje građanima u zemlji”, kazao je Biler.

Posrednik Evropske unije za sever Kosova, italijanski ambasador Majkl Đifoni kazao je tokom Marnakove posete da je cilj EU da osigura stabilnost i bezbednost i dobro upravljanje, te da doprinese poboljšanju socijalnih i ekonomskih uslova života za sve građane Kosova..
XS
SM
MD
LG