Dostupni linkovi

Građani žele mir na severu


Kosovska Mitrovica
Vladi Kosova je obaveza da Srbima na Kosovu pruži sigurnost, jednako tretiranje i pristup pravdi kao i svim ostalim građanima Kosova, izjavio je u petak Hajredin Kuqi, zamenik premijera Kosova, tokom debate o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova, sa osvrtom na poslednje incidente.

Debatu je organizovalo udruženje srpskih nevladinih organizacija, Kosovska strateška akciona mreža, a na njoj su učestvovali i državni sekretar za Kosovo u Vladi Srbije, Oliver Ivanović i zamenik šefa EULEX-a, Roj Reeve.

“Znamo da većina srpskih građana na severu želi red i zakon, znamo da većina njih nije uključena u krivična dela, kao i to da oni žele da žive jednako i da ne budu getu i to sve zbog odnosa Srbije i Kosova ili zbog odnosa ostalih koji čine kriminal”, kazao je Kuqi.

Zamenik premijer je izrazio uverenje da će se u tom delu Kosova uspostaviti demokratija, ali problem koji se ne može izbeći je mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova i to putem finansiranja i stimulacija njenih struktura na severu.
"Vlada Kosova je zaštita srpske populacije u tom delu Kosova i ona ne predstavlja strah za njih. Ali Vlada Kosova i međunarodni faktori predstavljaće strah onima koji krše zakon bilo gde na Kosovu", kaže zamenik premijera Kosova.


“Odnosi Srbije i Kosova ne trebaju da reflektuju negativno na pristup Kosova prema kosovskim Srbima, ili na pristup Srbije prema Albancima u Srbiji. Vlada Kosova je zaštita srpske populacije u tom delu Kosova i ona ne predstavlja strah za njih. Ali Vlada Kosova i međunarodni faktori predstavljaće strah onima koji krše zakon bilo gde na Kosovu”, zaključio je Kuqi.

'Spontana' reakcija u Mitrovici

Ivanović je ovom prilikom ponovio da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost. Govoreći o poslednjim incidentima, on je ocenio da su Srbi reagovali “spontano” kada su odlučili da protestuju ispred Kancelarije za civilne usluge Vlade Kosova u severnom delu Mitrovice, te da KFOR nije odradio svoj posao, koji je inače mogao da spreči incidente.

“Koliko još života treba da bude izgubljeno da naučimo lekciju. Bolje je na vreme preventivno delovati i ne izazivati nevolju nego rasrpavljati o žrtvama nakon toga i osuđivati”, kazao je Ivanović.
"Umesto stalnih političko-motivisanih inicijativa prema severu, ja predlažem da spustimo loptu i da svi probamo da napravimo nekoliko meseci mira na severu", kaže Oliver Ivanović.


Ivanović je ocenio da je situacija na severu ipak malo bolja nego u preostalom delu Kosova, ali je naglasio da bi se mir i stabilnost na severu održali, u Prištini trebaju shvatiti da na tome moraju raditi sami građani Mitrovice.

“Umesto stalnih političko-motivisanih inicijativa prema severu, ja predlažem da spustimo loptu i da svi probamo da napravimo nekoliko meseci mira na severu. Jer svaki incident nas vraća natrag na 1999. godinu, i opet razmišljamo o istim temama umesto da razmišljamo na temama koje bi bile važne za svakodnevni život građana u severnoj Mitrovici”, rekao je Ivanović.

Roy Reeve, zamenik šefa EULEX-a, izjavio je da je glavna pretenja za bezbednost i stabilnost na severu Kosova nedostatak novih radnih mesta, ali je naglasio da je glavni cilj EULEX-a u ovom delu Kosova uspostavljanje sudstva sa skoro 50.000 nerešenih predmeta.

“Ljudi ne mogu registrovati svoje automobile, imovinu i ostalo. Ovo je glavni izazov koji ima direktan uticaj na atmoferu, bezbednost i stabilnost na severu Kosova”, kazao je Reeve.

Zamenik šefa EULEX-a je dodao da je EULEX preuzeo istragu nad incidentima koji su se desili na severu ali nije hteo da komentariše više o tome pošto je istraga i dalje u toku. On je takođe izrazio nadu da će odluka MSP stovriti političke okolnosti pod kojima će Kosovo i Srbija moći da razgovaraju o praktičnim pitanjima.

Pogledajte komentare (14)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG