Dostupni linkovi

Potrebno je vreme da pravosuđe profunkcioniše


Yves de Kermabon, juni 2010
Misija EULEX-a ima za cilj da pomogne Kosovu u uspostavljanju vladavine zakona i reda a ne da krivično goni određene osobe, izjavio je odlazeći šef EULEX misije, Iv de Kermabo, tokom zajedničke konferencije sa budućim šefom EULEX-a, Ksavierom de Marnakom i zamenikom premijera Kosova Hajredinom Kučijem, a nakon sastanka Zajedničkog borda za sprovođenje zakona.

Tokom dve godine, koliko je Iv de Kermabo rukovodio EULEX-om, ova misija je sprovodila i sprovodi istrage koje su pod sumnjom korupcije i organizovanog kriminala i protiv nekoliko visokih zvaničnika Vlade i institucija Kosova.

Dosadašnji šef EULEX-a Kermabo je kazao da je za takve istrage potrebno vreme i da se “one ne sprovode onoliko brzo, koliko bi to neko želeo”. Po njemu, potrebno je vreme kako bi se uspostavila pravda u zemlji.

“Ja nikada nisam pričao o 'velikim ribama'. Ne znam šta su velike ribe. Tražim rezultate Misije i da se moj posao ne procenjuje na bazi izjava i ocena, već na osnovu rezultata”, kazao je Kermabo.

Osim izazova oko istraga protiv kosovskih zvaničnika, Kermabo je spomenuo i komplikovano pitanje i stanje severa Kosova. Po njemu, EULEX je pokazao uspeh u tom delu tako što je uspeo da ponovo otvori sud i granične tačke, iako je u pitanju ograničeno prisustvo međunarodnog osoblja.

Međunarodni faktori i lokalno stanovništvo

Novi šef EULEX-a Xavier Bout de Marnhac, arhiv
Da je stanje na severu izazov, ocenio je i budući šef EULEX-a, Ksavier de Marnak.

Potpuno sam svestan o očekivanjima, ali i o frustraciji sa severom”, rekao je Marnak, dodajući da zna kakva je situacija na severu, ali i to da se sad za sad nalazi na poziciji posmatrača pošto još uvek nije preuzeo novu dužnost.

U međuvremenu, član Odbora za sprovođenje zakona, zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči kazao je da je ključ uspeha za uspostavljanje zakona na Kosovu saradnja između domaćih i međunarodnih institucija.

Što se tiče Mitrovice i severnog dela, Kuči je rekao da tamo postoje nekoliko faktora mogu uticati na stabilizaciju stanja na tom području.

“Naravno da nije dobro stanje na severu. Vlada Kosova zna da tamo ne funkcioniše red i zakon, ali verujemo da postoje četiri aktera; to je najpre Vlada Kosova sa svojim mehanizmima, međunarodni mehanizmi kao što su EULEX, KFOR i ostali, zatim lokalno srpsko stanovništvo, kao i međunarodni faktori van Kosova, a to su Brisel i Washington”, kazao je Kuči.

On je dodao da su upravo Brisel i Washington oni koji mogu izvršiti pritisak na Beograd kako bi zaustavo mešanje na severu, a što bi bilo deo politike koja bi donela normalizaciju prilika u tom delu Kosova.
XS
SM
MD
LG