Dostupni linkovi

Istražni tim za Martijev izveštaj počinje rad u julu


Dik Marti na prezentovanju svog izveštaja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, januar 2011
Dik Marti na prezentovanju svog izveštaja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, januar 2011
U Misiji EU za vladavinu prava na Kosovu još uvek je nepoznato ko će biti u ekipi koja će istraživati navode o trgovini organima iz izveštaja Dika Martija.

Kancelarija visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pre mesec dana je objavila vest o formiranju posebne istražne ekipe, dok iz EULEX-a kažu da još uvek traje zapošljavanje osoba koje će raditi na istrazi.

Portparol EULEX-a Blerim Krasniqi izjavio je za RSE da se očekuje da će do kraja meseca ova istražna ekipa početi sa radom.

Međutim, još uvek se ne zna koliko će biti istražioca u ekipi koju će predvoditi međunarodni tužioc.

“Trenutno ne možemo reći koliko će tačno osoba biti uključeno u ovu ekipu, ali ono što možemo reći jeste da će ovu operativnu grupu predvoditi jedan tužioc, a činiće je istražioci, pravni službenici i prevodioci”, kazao je Krasniqi.

Ekipa koja će istraživati navode o otmici, pogubljenju, trgovini organa, i ostalih ozbiljnih zločina će raditi na preliminarnoj istrazi koju je EULEX započeo u januaru ove godine.

Zasad je nepoznato kako će grupa delovati i gde će joj biti sedište, ali poznavaoci krivičnog zakona na Kosovu smatraju važnim da se istražioci stacioniraju na Kosovu.

“Činjenica da je EULEX preuzeo odgovornost da istraži navode iz izveštaja Dika Martija podrazumeva da se sedište ove ekipe treba nalaziti na Kosovu, ali svakako je sigurno da će instrukcije dolaziti iz Brisela”, kazao je profesor na Univerzitetu Prištine Ismet Salihu.

On je takođe dodao da je važno da se tokom istrage uspostavi sofisticiran program za zaštitu svedoka.

“Bez dobrog programa za zaštitu svedoka nije moguće sprovesti istragu ovih navoda”, smatra Salihu.
XS
SM
MD
LG