Dostupni linkovi

Priština prekida razgovore


Fatmir Sejdiu i Hašim Tači
Fatmir Sejdiu i Hašim Tači
Institicije Kosova su se danas definitivno usprotivile Protokolu o saradnji između EULEX-a i Srbije, proglašavajući zatvorenim diskusije sa EULEX-om u vezi ovog pitanja. Ova odluka je saopštena danas nakon susreta koji su predsednik Fatmir Sejdiu i premijer Hapim Tači imali sa šefom Medjunarodnog civilnog ureda Piterom Fejtom i sefom EULEX-a Iv de Kermabonom. S druge strane evropski predstavnici su rekli da ce oko ovog stava Prištine obavestiti zvanični Beograd.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači su proglasili definitivno okončanim debate i razgovore o Protokolu EULEX-a i Srbije. Ova odluka dvojice lidera institucija Kosova je saopštena šefu EULEX-a Iv de Kermabonu i specijalnom predstavniku EU na Kosovu Piteru Fejtu, tokom susreta održanom danas u Prištini.

Odmah nakon donošenja ove odluke, da se okončaju debate i razgovori o ovom Protokolu, ocenjujući ga neprihvatljivim za Kosovo, reagovala je Misija EULEX koja je rekla da će o ovom stavu obavestiti Brisel.

Bilo kako bilo, u pismenom saopštenju izdatom iz Ureda predsednika Kosova se kaže da su u današnjem susretu sa visokim zvaničnicima lideri Kosova iznova istakli odsečan stav protovljenja ovom Protokolu. Institucije Kosova su suverene institucije i shodno tome, donose suverene odluke u skladu sa Ustavom i zakonima zemlje.

Republika Kosovo ne preuzima nikakvu obavezu i odgovornost po pitanjima oko kojih nije suvereno odlučila. Ovaj stav je potvrdio i premijer Hašim Tači koji je rekao da sporazume o Kosovu i u njegovo ime potpisuju samo institucije Kosova i nijedna druga misija.

EULEX će obavestiti Brisel


''Stav institucija Kosova što se tiče situacije sa takozvanim Protokolom o saradnji sa Republikom Srbijom je veoma jasan, mi smo ga istakli i u susretu, ali i javno, da se ovo pitanje definitivno danas okončava. Okončava se svaka debata, svaki susret ali i svaki razgovor na ovu temu. Sada je Kosovo država i državne odgovornosti ne prenosi ni na jedan drugi mehanizam i ni jedan drugi mehanizam nema prava da govori, raspravlja i odlučuje o Kosovu bez Kosova.''

U međuvremenu, reagovala je i Misija EULEX za bezbednost i vladavinu zakona. Portparolka ove Misije Karin Limdal je rekla da je EULEX izvukao zaključke sa današnjeg susreta izmedju šefa ove Misije Iv de Kermabona sa kosovskim liderima i predstavnikom EU Piterom Fejtom i da će o ovim razvojima obavestiti i Brisel:

''Piter Fejt i Iv de Kermabon će izvestiti o zaključcima ovog susreta zemlje članice EU u Briselu i čim budemo imali reagovanja o ovom pitanju iz Brisela, obavestićemo javnost u vezi sa ovim pitanjem."


I dok su se usprotivli sporazumu koji EULEX namerava da potpiše sa Beogradom u cilju razmene informacija u oblasti policije, kosovski lideri su iznova istakli svoju spremnost za saradnju sa Medjunarodnom civilnoim misijom(ICO) i drugim predstavnicima koji rade na Kosovu.

'' Instituicije Kosova će tesno srađivati sa EULEX-om i ICO u interesu svih građana Republike Kosova'', kaže se u saopštenju predsedništva. Protokolu EULEX-a sa Srbijom su se već usprotivile sve relevantne političke partije u Prištini. Ostaje da se vidi kako će reagovati Brisel nakon današnje odluke lidera da se o ovom pitanju više ne raspravlja na zajedničkim susretima domaćih čelnika i medjunarodnog prisustva na Kosovu.
XS
SM
MD
LG