Dostupni linkovi

Priština veruje EULEX-u


Pripadnici EULEX-a

U EULEX-u tvrde kako sa Beogradom razgovaraju još od marta, od kada je šef ove misije Iv de Kermabon posetio Srbiju

Vlada Kosova ima malo informacija o razgovorima koje o tehničkim pitanjima ima Misija EU za pravosuđe i policiju (EULEX), ali je uverena da EULEX neće sa Beogradom potpisati nikakav sporazum na štetu Kosova, ocenjuju zvaničnici Vlade.

Jedno od pitanja o kojima se razgovara sa Beogradom je oblast pravosuđa, posebno sudovi na severu Kosova.

Ministarka pravde Nekibe Kelmendi kaže da, nezavisno što ne zna detalje ovih razgovora, EULEX nema potrebe da o tome razgovara sa Beogradom već sa sudijama i tužiocima iz srpske zajednice koji žele da se vrate na svoja radna mesta.

„Sa Beogradom svakako ne razgovaraju. Oni treba da razgovaraju sa sudijama na severu. Ja nisam u toku o kakvim se razgovorima radi, koje su prirode i formata. Mi ne komuniciramo sa Beogradom ali znam da imaju redovne sastanke sa EULEX-om. Mi razgovaramo o povratku sudija i tužilaca u organima pravosuđa Republike Kosovo“
, kaže Kelmendi

Ministarka Kelmendi ističe da ne veruje da će se na bilo koji način EULEX u razgovorima složiti sa Beogradom o najavljenim paralelnim sudovima, čime bi se doveo u pitanje jedinstveni sudski sistem na Kosovu dok se institucije Kosova suprotstavljaju stvaranju bilo kakvih paralelnih institucija.

„EULEX na Kosovu ima određenu ulogu, ima određenu misiju i u okviru te misije odgovara za svoje postupke. Mi ni kao Vlada, niti kao predsedništvo niti Skupština Kosova ne prihvatamo odvojeni sudski sistem“
, kaže ministarka Kelmendi.

Portparol EULEX-a Kristofer Lamfalusi je danas odacio tvrdnje visokih zvaničnika Srbije da nema razgovora o pitanjima iz oblasti pravde, policije i carina i istakao da su razgovori započeti u martu ove godine.

“Da, mi imamo razgovore od marta kada je šef EULEX-a posetio Beograd. To je bio početak jednog broja razgovora o tehničkim pitanjima, na nivou komponenti kakve su carina, pravda i policija”
, rekao je Lamfalusi, dodajući da bi želeli da potpišu protokole o saradnji u sve tri oblasti u kojima ima mandate EULEX.

Sporazumi o tehničkim pitanjima sa Beogradom, prema zvaničnicima EULEX-a, su u pripremnoj fazi rasprava.

Ovi sporazumi imaju za cilj rešavanje nekih pitanja od zajedničkog interesa za Kosovo i Srbiju, kao što su rukovodjenje granicom, kontrolisano izdavanje pasoša kao i regionalna saradnja u oblasti bezbednosti, koji su preduslov Evropske unije u porcesu liberalizacije viza.

Zbog toga zvaničnici EULEX-a veruju da će Beograd pokazati fleksibilnost ili će se u suprotnom suočiti sa problemima, pošto uključivanje Srbije u proces liberalizacije viza ima preduslove da bi moglo da počne da se primenjuje.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG