Dostupni linkovi

Analitičari: Opravdane vladine kritike EULEX-a


Protesti u Prištini zbog optužnica za ratne zločine protiv bivših pripadnika OVK, mart 2011
Protesti u Prištini zbog optužnica za ratne zločine protiv bivših pripadnika OVK, mart 2011
Mediji na Kosovu preneli su kritike ministra unutrašnjih poslova Bajrama Rexhepija na rad Misije za vladavinu prava EU na Kosovu (EULEX), zbog nedostatka rezultata rada ove misije, posebno u severnom delu Kosova.

Zamenik šefa EULEX-a na Kosovu Andy Sparks odbacio je, međutim, takve navode, dodajući da će od ministra Redžepija zatražiti objašnjenje.

Sa druge strane, analitičari smaatraju da su ovakve kritike opravdane i fer. Krenar Gashi, direktor Instituta za politička istraživanja u Prištini (KIPRED), kaže da je zaoštren rečnik kosovskih zvaničnika prema EULEX-u došao nakon jednog dugog perioda pasivnosti u ovoj misiji, koja nije pokazala mnogo uspeha u radu.
"Ako sever Kosova ostane zamrznut konflikt, onda će krivac za zamrzavanje biti Brisel a ne Priština”, upozorava Krenar Gashi.


On dodaje da ni Vlada Kosova nije pokazala poseban uspeh u mnogim oblastima upravljanja, ali da je ipak uradila šta je mogla za sever Kosova.

“Vlada Kosova je što se severa Kosova tiče odradila svoj posao onoliko koliko joj je međunarodna zajednica dozvolila, a ako sever Kosova ostane zamrznut konflikt, onda će krivac za zamrzavanje biti Brisel a ne Priština”
, kaže Gashi.

U severnom delu Kosova još uvek nije uspostavljena vladavina zakona, nego funkcionišu srpske paralelne strukture, a mandat misije EULEX je da nadgleda, podučava i savetuje domaće organe u oblasti vladavine prava.

Ramadan Qehaja
Ramadan Qehaja, direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije, ocenjuje da EULEX nije u potpunosti ispunio svoj mandat kada je reč o severu Kosova.

“Bilo je predviđeno da ova misija bude odgovorna za taj deo Kosova, ali zabeležen je neuspeh i mislim da su napomene na mestu i da se pristup EULEX-a mora promeniti kada je u pitanju rad na terenu”
, kaže Qehaja.

I Gashi, direktor KIPRED-a, ocenio je da su zahtevi domaćih vlasti da EULEX promeni pristup na severu legitimni.

Ahtisarijev plan, poziv zvanične Prištine za uspostavljanje ove misije i odobrenje rada od strane Brisela, omogućuje vlastima u Prištini da traže od EULEX-a da izvrši svoj posao.

“Za svaku promenu mandata EULEX-a ili prekida ovog mandata potrebna je saglasnost ova tri stuba. Prema tome, Vlada Kosova ne može jednostrano da zatraži od EULEX-a da svoj mandat privede kraju, ali, kao partner u sprovođenju vladavine prava na Kosovu, Vlada Kosova bez sumnje treba tražiti od EULEX-a da izvrši svoj posao”
, kaže Gashi.
XS
SM
MD
LG