Dostupni linkovi

Počeli razgovori o sprovođenju sporazuma sa Euleksom


Predstavnici MUP-a Srbije i Euleksa započeli su danas u Beogradu tehničke razgovore o načinu sprovođenja sporazuma o policijskoj saradnji potpisanog 11. septembra. Razgovori se vode iza zatvorenih vrata, a kako se saznaje, teme su dogovor o kontakt osobama na dve strane i procedura za primenu Protokola.

Iako je bilo najavljeno da će tehnički razgovori o načinu sprovođenja sporazuma o policijskoj saradnji početi sedam dana posle potpisivanja - 11. septembra, ipak se na njihov početak čekalo nešto duže od tri nedelje. Razloge za kašnjenje u Beogradu objašnjavaju usaglašavanjem političkih stavova Eulexa i Prištine.

Dvodnevni razgovori iza zatvorenih vrata, po uverenju ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, trebalo bi da konkretizuju potpisani Sporazum o saradnji.

“To je pre svega koordinacija oko suzbijanja kriminala, razmena informacija…Naravno, očekujem da se razgovara i oko kovanog lanca u KPS policiji. Očekujem da se razgovara i oko hapšenja koje se dogodilou Novom brdu gde MUP Srbije nije bio obavešten, bez obzira što u sporazumu piše da je tako nešto obaveza. Možda i tu ima razloga zbog čega se to nije desilo, jer sporazum, nažalost nije stupio tada na snagu, već dva dana posle toga”, obrazlaže Bogdanović.


Razgovori su pomak napred


U svakom slučaju, kaže Bogdanović, ovi razgovori predstavljaju veliki pomak:

“I pokazuje našu volju i rešenost da na prostoru Kosova i Metohije suzbijemo sve vidove kriminala zajedno sa međunarodnom zajednicom, ovoga puta sa EULEX-om.”


Predstavnici policije nisu se oglašavali povodom razgovora, sem kratkog saopštenja da se dogovara o "kontakt osobama" na obe strane i o proceduri za primenu Protokola.

“U pitanju su praktični detalji tehničkog sporazuma, koji bi trebalo da poboljšaju saradnju u borbi protiv kriminala i da doprinesu boljoj komunikaciji potpisnika sporazuma”, kaže za Radio Slobodna Evropa koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. On pretpostavlja da će ovi razgovori ponovo biti predmet političkih sporenja u Srbiji.

“Što se tiče ove političke propagande i kako Beograd predstavlja tu stvar…Naravno, on kaže da se s time ne odriče suvereniteta nad Kosovom – to je tačno. Ali on defakto priznaje da nema suverenitet, da ne vrši vlast”, kaže Janjić.

“To je priznavanje realnosti koje samo po sebi nije loše”, kaže Janjić i napominje da je loše što političari u Srbiji to ne kažu jasno narodu.

“Nego otvaraju prostor opoziciji i drugima da ovu korisnu i tehničku policijsku saradnju koja je preduslov, ne samo za viznu liberalizaciju, već za dalji put u evropske integracije, koristi da pokrene priču o izdajii. Opozicija će pokušati ponovo da na pitanju Kosova izvrši etnonacionalističku mobilizaciju.


Ko je protiv razračunavanja s kriminalom?


Optužbe opozicije, da se potpisivanjem Sporazuma o policijskoj saradnji praktično daje podrška nezavisnosti Kosova, za ministra Gorana Bogdanovića su netačne i neutemeljene, što argumentuje ovako:

“Ne vidim ko može biti protiv toga da se suzbijaju svi vidovi kriminala. Ko je protiv toga da se razmenjuju informacije oko kretanja kriminalaca, pre svega sa Srbije na Kosovo i obruto? Ko je protiv toga da se borimo protiv trgovine oružjem, drogom? Možda bi imalo smisla da smo mi takav sporazum potpisali sa Vladom Kosova. Potpisivanje ovakvog sporazuma ide u pravcu sređivanja situacije na čitavom prostoru Kosova i Metohije. Pre svega mislim u smislu suzbijanja kriminala. Sve drugo je neistina.”


Kako bi u ovoj situaciji, po mišljenju Dušana Janjića, trebalo da se ponaša državni vrh Srbije?

“Zaista zameram Tadiću, Dačiću i drugim političarima koji smatraju da su građani Srbije budale i što im ne kažu punu istinu. A puna istina glasi – ovim Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ovim Beograd ne ulazi u direktnu saradnju s Kosovskim insitucijama, ali Beograd priznaje da ne vrši defaktno suverenitet na teritoriji i da ide u indirektnu saradnju s Kosovom. Ovo je jako važno, jer će za tri ili šest meseci, građani videti na televiziji da je KPS uhapsio nekog ili MUP uhapsio nekog ili dostavio podatke o hapšenju kriminalaca.”


Priština poručuje da neće biti deo aranžmana


Zvaničnici Kosova su danas još jednom ponovili da neće biti deo ostvarivanja tehnički aranžmana o saradnji Eulex misije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u oblasti policije.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Zenun Pajaziti je danas odbio da komentariše mogućnost da i policija Kosova bude deo ostvarivanja sporazuma Euleks - Beograd.

On je izjavio da se Kosovo kao država zalaže za regionalnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, integrisano rukovđenje granicom i jačanje regionalne saradnje na planu bezbednosti.

„O sastanku Euleksa i predstavnika Srbije možete njih pitati. Ja ne znam koji će biti format današnjeg sastanka. Mi smo kao domaće institucije opredeljene da učestvujemo u svim regionalnim i širim incijativama, ne samo oko saradnje već i našeg uključivanja u zajedničke aktivnosti“
, rekao je ministar Pajaziti.

Nezavisno od izjava predstavnika Euleksa da se ostvarivanje sporazuma o tehničkim ararnžmanima u oblasti policije sa Srbijom ne može ostvariti bez prihvatanja svih strana, kako kosovske takodje i srpske policije, generalni direktor Policije Kosova Sheremet Ahmeti je rekao da institucija na čijem je čelu neće biti deo tog sporazuma.

„Mi nismo deo protokola, mi nismo deo konsultacija oko tog protokola. Mi smo država, nezavisna agencija u okviru MUP-a Kosova i svakako da mi kao i agencija treba da razgovaramo sa svima, pre svega sa susedima, ali uvek na osnovama reciprociteta dve agencije ili dve države“
, rekao je Ahmeti.

Pre izvesnog vremena zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuči je za medije izjavio da Kosovo neće podržati niti ometati ostvarivanje tehničkih aranžmana izmedju Euleksa i Srbije.

Policija Kosova i Euleks takođe su potpisali poseban sporazum - o saradnji i pristupu dokumentima policije od strane Euleksa.
XS
SM
MD
LG