Dostupni linkovi

Brisel očekuje od Prištine više rada na reformama


Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso rekao je u petak u Prištini da je EU posvećena evropskoj perspektivi Kosova. Sama poseta Kosovu je znak te posvećenosti, kazao je on.

Nakon sastanka sa premijerom Hashimom Thaçijem, Baroso je međutim naglasio da je, kad su u pitanju integracije u EU, “na Kosovu i njegovom narodu za sprovedu potrebne reforme, uključujući i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

“Potrebno je više rada na jačanju vladavine prava i javne administracije. Takođe je potreban jak ekonomski program, i pozvao sam Vladu da radi sa MMF-om po ovom pitanju", rekao je Baroso.

Baroso je takođe poručio Kosovu da nastavi da se konstruktivno angažuje u dijalogu sa Beogradom.

“Ove nedelje je održan još jedan konstruktivan sastanak. Krajnje je vreme da političari sa obe strane rade zajedno na rešavanju mnogih problema sa kojima se u svakodnevnom životu suočavaju Kosovari i Srbi”, kazao je Baroso.

Podrška i Evropskog parlamenta

Thaçi je ovom prilikom kazao da je Kosovo posvećeno sprovedbi reformi koje zahteva EU. On je takođe izrazio uverenje da će sledeći Izvestaj o napretku Evropske komisije biti pozitivniji nego prošle godine.

“Zakonodavne reforme, stvaranje institucionalnih mehanizama i borba protiv negativnih pojava naši su prioriteti”, kazao je Thaci.

Baroso se zajedno sa komesarom za proširenje EU Stefanom Fileom iza zatvorenih vrata sastao i sa predsjednicom Kosova Atefetom Jahjagom, koja je tokom sastanka kazala da je njen cilj da radi dalje na evropskoj agendi za Kosovo.
Pored članova Evropske komisije, na Kosovu je u petak boravila i grupa evropskih poslanika, predvođena predsednikom delegacije za Balkan Eduardom Kukanom.

Među evroposlanicima bili su i Doris Pak, Tanja Fajon i Ulrike Lunaček, izvestilac za Kosovo.

Nakon četvrtog međuparlamentarnog sastanka Evropski parlament-Kosovo, Kukan je kazao da i Evropski parlament podržava evropsku budućnost Kosova.

“U našoj zajedničkoj izjavi naglasili smo da je potrebno da Evropska komisija izda vodič i opočne dijalog za viznu liberalizaciju. Ali, isto je tako važno je da Kosovo otpočne potrebne reforme koje bi olakšali život vašeg naroda. U pitanju je ekonomski razvoj, smanjenje nezaposlenosti, odnosno sve ono što je važno za vaš narod”, kazao je Kukan.
XS
SM
MD
LG