Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pozitivni signali za Kosovo iz Evropske komisije


Evropska komisija je potvrdila Kosovu predlog za početak dijaloga za proces liberalizacije viza, uključivanja u sporazum o trgovini u zoni Evropske unije i razgovore u okviru procesa stabilizacije i asocijacije, rekao je danas u Prištini direktor Direkcije za zapadni Balkan EK Pjer Mirel koji je najvišim zvaničnicma Kosova podneo izveštaj o progresu i studiju o izvodljivosti za Kosovo.

On je rekao da je postignut konsenzus svih 27 zemalja članica EU da se započne dijalog o liberalizaciji viza i drugi sporazumi o Kosovu.

Mirel je rekao da je to ipak dug proces i da Kosovo treba da ispuni sve kriterijume kao i druge zemlje pre nego što postane deo bele Šengen zone ili drugih sporazuma sa EU.

„Proces liberalizacije viza ili trgovinskih sporazuma su dugi procesi gde ima mnogo značajnih uslova i kriterijuma koje treba ispuniti, Ovi procesi traže stepljenje, rad i institucije opredljene za ostvarivanje kriterijuma“, rekao je Mirel.

On je od Kosova zatražio da izdaje identifikaciona dokumenta visokih standarda bezbednosti, biometrijske pasoše, da potpiše i ostvari sporazume o povratku i da rukovodi svojim državnim granicama.

Mirel je izrazio ubeđenje da predlog o izvodljivosti za početak dijaloga između Brisela i Prištine biti usvojen od strane EU nezavisno što pet država još uvek nisu priznale nezavisnost Kosova.

Tači: Ispunićemo sve zahteve

On je rekao da je EK spremna da pomogne institucije u velikom poslu koji ih očekuje od donošenja zakonodavstva do ostvarivanja zakona.

Mirel je istakao da se mora obezbediti značajan napredak u vladavini zakona o čemu se u izveštaju konstatuju veliki propusti i nedostaci.

“Drugo pitanje koje na žalost prisutno u celom regionu je pitanje korupcije. Na Kosovu je usvojen plan delovanja i usvojena strategija, ali se one trebaju sprovoditi kako bi se mogao konstatovati napredak u borbi protiv ove pojave“, rekao je Mirel.

Premijer Kosova Hašim Tači je pozdravio izveštaj o progresu i posebno odluku o studiji izvodljivosti. On je da je današnji dan istorijski za Kosovo.

Tači je mnogobrojne primedbe za nedostatak uspeha u vladavini reda i zakona nazvao i uznemirenjima njegove vlade.

On je istakao da će vlada ostvariti sve zahteve EK, kako bi Kosovo jednog dana bila deo integrisane evropske porodice.

Izveštaj EK ukazuje na mnogobrojne propuste u oblasti javnih nabavki i javne administracije. U njemu se po prvi put govori o destruktivnom odnosu Srbije prema Kosovu i financiranju paralelnih struktura.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG