Dostupni linkovi

Drašković: Promeniti Ustav i strategiju prema Kosovu


Vuk Drašković
Vuk Drašković
Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove, izjavio je za RSE da se nada da će partneri u vladajućoj koaliciji prihvatiti njegov predlog za promenu Ustava, jer je taj akt u sadašnjem obliku prepreka za pregovore o Kosovu.

Ustav moramo menjati zato što njegova preambula, po kojoj je Kosovo definisano kao srpska pokrajina, nema veze sa realnošću, kao i zbog toga što takav akt zabranjuje evropsku decentralizaciju Srbije i njenu regionalizaciju, kaže Drašković.

RSE: Kako sa sadašnjim Ustavom vidite moguće pregovore sa predstavnicima Kosova?

Drašković: Mi svaki dan govorimo da Albancima nudimo pregovore koji će dovesti do obostrano prihvatljivog rešenja. To nije tačno. Srbija ne može, i kada bi htela, u pregovorima sa kosovskim Albancima, do kojih će doći, da ponudi bilo šta drugo što je protivno ustavnoj preambuli da je Kosovo i Metohija pokrajina u sastavu suverene države Srbije, njena teritorija sa suštinskom autonomijom. Znači, može da im ponudi da budu pokrajina u sastavu države Srbije, što je apsurdno.

RSE: Koliko je po faktičkom stanju Kosovo pokrajina u Srbiji?
Drašković: Srbija nema nikakav državni suverenitet nad Kosovom. Sva Srbija zna da Kosovo nije realno pokrajina u sastavu Srbije, da je ono potpuno izvan svake vlasti i kontrole države Srbije. Svi vidimo da je car go, da nema na njemu nikakvoga odela, ali niko u Srbiji ne sme da kaže „Car je go!“. To neće doneti dobro ni ovoj državi niti našem narodu.

RSE: Da li će uopšte moći da dođe do promene Ustava, kao glavnog preduslova za ozbiljne pregovore?
Drašković: Naravno da mora da dođe do promene Ustava. I sada ne smemo da Srbiju, srpski narod, i budućnost ove zemlje proglasimo za taoce Ustava. Dakle, ako je prepreka državnim i nacionalnim interesima, onda se valjda taj Ustav mora menjati. Ubeđen sam da je to jedini put koji će staviti tačku na politiku poraza.

RSE: Da li ste imali kontakte sa predstavnicima vlasti na ovu temu, da li ste sa njima razgovarali o promeni Ustava, šta oni kažu?
Drašković: Pa naravno da sam imao. Ja svoje stavove i predloge uvek saopštavam i partnerima u vladajućoj koaliciji. O svemu ovome sam razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Taj razgovor nije bio za javnost, i ja samo mogu da vam kažem da sam mu rekao sve što sam rekao i u ovom intervjuu, i rekao sam još dosta toga. Mogu samo da izrazim nadu i uverenje da će na kraju, samo ne smemo kasniti, i državna politika morati da krene ovim smerom.

RSE: Kako bi po Vama trebalo da izgleda predlog rezolucije Srbije o Kosovu u Ujedinjenim nacijama?
Drašković: Veoma kratko. Da Generalna skupština Ujedinjenih nacija poziva predstavnike vlasti u Beogradu i u Prištini da, uz posredovanje Evropske unije i međunarodne zajednice, pristupe pregovorima o uspostavljanju svestrane međusobne saradnje i suštinskoj zaštiti srpskog naroda i njegovog religijskog nasleđa na Kosovu. Tačka.
XS
SM
MD
LG