Dostupni linkovi

Del: Oktobarski izbori izuzetno značajni za Kosovo


Christopher Dell
Christopher Dell
Američki ambasador u Prištini Kristofer Del ocenio je danas da su opštinski izbori zakazani za 15. decembar izuzetno značajni jer mogu da utiču na to hoće li Kosovo postati funkcionalne država ili biti minirane institucije i državnost Kosova.

Govoreći studentima Američkog univerziteta na Kosovu ambasador Del je podsetio da su ovo prvi izbori u nezavisnom Kosovu i prvi koje organizuju institucije Kosova.

«UNMIK i OEBS više ne organizuju izbore. Ovo je prvi put da se od političkih lidera Kosova i institucija zahteva da organizuju izbore i način na koji će se oni održati će mnogo reći o stanju u vašoj državi i njenoj budućnosti»
, rekao je amabsador Del.

Ambasador vidi tri moguća scenarija za izbore, koji prema njemu mogu značiti prekretnicu za istoriju Kosova.

“Prvi je povoljniji, da izbori budu slobodni i korektni i da ih svi priznaju. Tako jedno snažno Kosovo će ići napred u ostvarivanju zadataka u izgradnji institucija i privrede. Drugi je da se izbori manipulišu, političari podbace u poštovanju pravila i ponašaju destruktivno, da se proces loše vodi, rezultati budu nejasni i da ne budu priznati kao legitimni. To bi izuzetno mnogo štetilo Kosovu, dovelo bi se u pitanje ostvarivanje nezavisne države i sposobnost Kosova da upravlja svojim pitanjima. Nije mnogo ako kažem da u takvim situacijama, kada jedna zemlja želi da dovede vaše pravo na egzistenciju, to bio ozbiljan udarac», rekao je ambasador Del.

Izbori važni i zbog decentralizacije


On je rekao da postoji treći, još gori scenario.

«Imali bi smo slobodne i korektne izbore ali bi se njihova legitimnost dovela u pitanje od strane ljudi koji zastupaju jednostrane agende. Ako pojedinci ili partije dovedu u sumnju rezultate slobodnih i korektnih izbora za njihove uske interese, za kratkoročnu politčku agendu oni će uništiti ne samo Vladu već i državu.»

Ambasador Del je rekao da izbori omogućavaju i ostvarivanje procesa decentralizacije.

«Decentralizacija je od vitalnog značaja za budućnost Kosova. Decentralizacija će pružiti mogućnost za punu integraciju svih zajednica na Kosovu. Ona nije samo na dobrobit Kosova, već za dobrobit samih manjinskih zajednica. Mislim da su novembarski izbori suštinska mogućnost za Srbe da u najvećem delu uzmu pod kontrolu svoj svakodvneni život», rekao je američki ambasador.

Govoreći o protokolu između Euleksa i Srbije o policiji, Del je odbacio ocene da se time dovodi u pitanje suverenitet Kosova.

“Euleks je ovde samo kao rezultat suverene odluke vaše vlade. Vaš je predsednik taj koji je pozvao EU da uspostavi ovu misiju. Stoga njihovo prisustvo proizilazi iz ovog akta, od poziva vašeg predsednika, kao i iz odluke koja proizilazi iz deklaracije o nezavisnosti i ustava. To su suvereni akti jedne države»
, rekao je američki ambasador.
XS
SM
MD
LG