Dostupni linkovi

Del: Nezavisnost Kosova nepovratan proces


Christopher Dell
Christopher Dell
Novi ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del (Christopher Dell) razgovarao je danas u Prištini sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem.

Nakon sastanka sa predsednikom Kosova ambasador Del je izjavio da je američka politika prema Kosovu odlučna i da je nezavisnost Kosova nepovratan proces:

“Hteo bih vas uveriti gospodine predsedniče, u ime SAD-a, da možete nastaviti da računate na nas, kao odlučnog partnera. Američka politika prema Kosovu je jednostavna i jasna. Nezavisnost Kosova je nepovratna i podrška SAD-a za nezavisnost Kosova je odlučna. Mi smo posvećeni našem zajedničkom projektu, izgradnji demokratske, sa vladavinom zakona, multietničke, tolerantne države, koja će postati član transatlantske i evropske porodice.”


Del je, posle ambasadorke Tine Kajdanov, drugi ambasador koga su SAD postavile u Prištini od proglašene nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine. Reč je o diplomati od karijere sa višegodišnjim iskustvom u kriznim područjma, uključujući i Kosovo, gde je od 2000-2001. bio šef američke misije u Prištini.

Ambasador Del je kazao da je na Kosovu postignut veliki napredak na brojnim poljima:

„Osećam se posebno optimističcno u pogledu našeg zajedničkog rada i budućnosti Kosova. Siguran sam da građani i Vlada Kosova imaju energiju i maštu da nastave sa tim napretkom Vidim pet velikih zadataka, o kojima treba da radimo zajedno: nastaviti izgradnju institucija vlade i društva, osigurati da Kosovo može biti dom svih njenih različitih građana i da se svi oni uključe u izgradnji bolje budućnosti. Stvoriti solidne ekonomske temelje kako bi izgradili prosperitet za sve građane ove države, raditi zajedno na izgradnji vladavine prava, bez kojeg nijedna demokratija ne može preziveti i raditi zajedno sa našim evropskim partnerima prema evropskoj budućnosti Kosova.”


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zahvalio je ambasadoru Delu na principijalnoj politici SAD prema Kosovu:

“Naše je posebno zadovoljstvo činjenica da je gospodin Del dobar poznavalac razvoja i okolnosti na Kosovu. On je bio i ranije ovde i vodio je uspešno američku misiju. Imaćemo veoma dobru saradnju sa njime i njegovom ekipom. Prema tome, još jednom izražavm zahvalnost SAD za njihovu podršku Kosovu.”


Poslednjih godina ambasador Kristofer Del je bio zamenik šefa misije SAD u Avganistanu, od 2004-2007. bio je ambasador u Zimbabveu, a prethodno i ambasador u Angoli, od 2000-2004. godine.

Del je prethodno u regionu službovao i u Bugarskoj, gde je bio zamenik ambasadora SAD u Sofiji. Diplomirao je na univerzitetu Kolumbija, a magistrirao na Oksfordskom univerzitetu.
XS
SM
MD
LG