Dostupni linkovi

Nema decentralizacije bez Srba na izborima


Poslanici Skupštine Kosova kažu da nema novih opština sa srpskom većinom niti decentralizacije bez učešća Srba na lokalnim izborima 15. novembra ove godine.

Procesom decentralizacije je predviđeno da se formira pet novih opština sa srpskom većinom, ali je preduslov za to učešće Srba na opštinskim izborima.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi kaže da će se u proceduri decentralizacije i stvaranja novih opština striktno poštovati Ustav i zakon:

“Srbi treba da učestvuju (na izborima) da bi pokazali da su deo stvaranja novih opština ili decentralizacije. Institucije Kosova su dale ozbiljnu ponudu za sve građane Kosova iz svih nacionalnih zajednica. Jedna narodna poslovica kaže da se silom ne može bilo šta dobiti, ali se silom nikome ništa ne može dati“
, kaže Krasniqi.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, Lutfi Haziri najveće izazove u ovom procesu vidi na severu Kosova.

Haziri, koji je kao zamenik premijera i ministar lokalne uprave u prošloj Vladi vodio pripreme za ovaj proces, očekuje da institucije Kosova pokažu strpljenje i da rade korak po korak kako bi srpska zajednica shvatila da je integracija najbolje rešenje.

„U severnom delu, ne samo decentralizacija već su i svi drugi procesi predstavljaju izazov, čak i same institucije Kosova. Naravno da je decentralizacija kao sredstvo koje može da približi srpsku zajednicu atraktivnije, ali ne smemo ni na koji način da dozvolimo da nas uslovljavaju ovim procesom. Treba mnogo, strpljivo i planski raditi i Srbi proces decentralizacije treba da imaju kao mala vrata za ulazak u veliki proces integracija u institucije“
, kaže Haziri.

Decentralizacija je jedna od obaveza koje je Kosovo preuzelo planom Martija Ahtisarija.

Međutim, Ustav i zakon treba da budu iznad tog plana, kaže predsednik Demokratskog saveza Dardanije Nexhat Daci. On je protiv pregovora sa paralelnim strukturama i zahteva da vlada ovaj proces ostvari na osnovu Ustava bez bilo kakvih drugih pregovora.

„Pregovori sa paralelnim strukturama sa jedne strane i suprotstavljanje decentralizaciji pokazuje da nemomo vlast na Kosovu. Nemamo ni vladu niti predsednika. To će nam se osvetiti uvek i sveti nam se. Zato decentralizaciju treba ostvariti shodno odredbama zakona i Ustava. Van toga DSD neće podržati nijedno delovanje“
, kazao je Daci.

Stav da ne može biti decentralizacije niti novih opština bez učešća Srba na izborima podržava i Alijansa za budućnost Kosova.

Član predsedništva Skupštine Kosova iz ove stranke Naim Maloku kaže da bi stvaranje novih opština bez učešća na izborima značilo predaju vlasti paralelnim strukturama.

„Nije dobro da bez učešća Srba na izborima Kosovo započne proces decentralizacije, pošto bi posle toga sve te opštine prešle pod vlast paralelnih struktura, koje neće priznati legitimne institucije koje će proizaći iz izbora od 15. novembra“, kaže Maloku.

Proces decentralizacije je aktuelan na Kosovu već nekoliko godina. Zamišljeno je da se ovim procesom reše mnoga pitanja koja zanimaju srpsku zajednicu, posebno integracija u legalni sistem Kosova. Međutim do sada je učešće Srba nedostajalo ili je bilo simbolično, iako je ono preduslov za ostvarivanje procesa decentralizacije.

Predstavnici srpske zajednice su u poslednje vreme zahtevali da se prvo sprovede proces decentralizacije, pa da se zatim održe izbori.
XS
SM
MD
LG