Dostupni linkovi

Proces decentralizacije kasni


I uspeh i neuspeh procesa decentralizacije će imati posledice po Kosovo, upozoravaju iz prištinskog Instituta za razvojne politike

I dok je uspeh ovog procesa na dobrobit Kosova od neuspeha će korist imati Beograd i paralelne strukture zaključeno je na raspravi o procesu decentralizacije koji je organizovao Institut za razvojne politike KIPRED iz Prištine.

KIPRED ocenjuje da su četiri faktora koji će odlučiti o procesu: lokalni Srbi, zvanični Beograd, Vlada Kosova i međunarodno prisustvo.

Odlučujuću ulogu imaju kosovski Srbi, ali su oni, prema rečima direktora istraživanja KIPRED-a Ilira Deda, podeljeni.

„Postoje tri različite grupacije Srba ispod reke Ibar. Jedan deo koji je integrisan u institucije i politčki život na Kosovu i dva druga dela koji razmišljaju da se uključe u ovaj proces sa dozom skepticizma koji proizilazi iz teškoća u procesu decentralizacije i drugo ne žele da imaju jake opstrukcije od strane zvaničnog Beograda“
, kaže Deda.

Prema njemu, Beograd ometa proces decentralizacije jačajući paralelne strukture na Kosovu.

To čini da bi se otezalo ovo pitanje, dok Međunarodni sud pravde bude dao savetodavno mišljenje o zakonitosti proglašavanja nezavisnosti Kosova.

„Srpski političari su ubeđeni da nakon savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde doći do nove runde pregovora između Prištine i Beograda koji će za rezultat imati dogovornu podelu Kosova“
, kaže Deda.

Prema KIPRED-u, ostali faktori su Vlada Kosova i Međunarodna civilna kancelarija, koje su zakasnile sa preduzimanjem fundamentalnih mera - stvaranjem novih opština u pravo vreme.

Do sada je, prema Dedi, doneta odluka o stvaranju samo jedne opštine - u Klokotu. Vlada se, prema njegovim rečima, plaši bojkota na severu Kosova.

„Pored toga, članovi Vlade se plaše da ako Srbi na severu ne izađu na opštinske izbore i ako bude uspešnog ostvarivanja decentralizacije na jugu od reke Ibar ,onda doći do cimentiranja linije razdvajanja. Taj strah još više jača slabim radom EULEX-a u uspostavljanju reda i zakona na severu Kosova. EULEX je pokazao veću tendenciju prilagođavanja situaciji na severu nego li njenoj promeni“, kaže Deda.

KIPRED ocenjuje da najviše nejasnoća o ovom procesu postoje u međunarodnoj zajednici.

„Još više međunarodne interesne grupe su blokirane u takmičenjima tri suprostavljenih politika u vezi sa stvaranjem novih opština, neki od njih žele delimično stvaranje novih opština, jedan drugi deo želi punu decentralizaciju, dok treći deo želi odlaganje procesa do proleća 2010 godine“
, kaže Deda.

KIPRED još ocenjuje da bi eventualni neuspeh procesa decentralizacije na međunarodnom planu bio interpretiran kao neuspeh institucija Kosova da ostvare suštinu plana Martija Ahtisarija- decentralizaciju. To bi negativno uticalo i na položaj Kosova pred MSP i ojačalo bi protivljenje pet država EU koje su se već izjasnile protiv državnosti Kosova.

U regionu Srbija bi time stekla stratešku prednost za jačanje njene agende podele Kosova.

Uspeh decentralizacije bi onemogućio podelu Kosova i bio odlučujući korak u smanjenju sadašnje negativne uloge Beograda protiv interesa ovdašnjih Srba i državnosti Kosova.

KIPRED predlaže svim domaćim i međunarodnim faktorima da što pre započnu konkretan posao kako bi proces postao ostvariv pre opštinskih izbora zakazanih za 15. novembar ove godine.
XS
SM
MD
LG