Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Decentralizacija je šansa za Srbe


Vlada Kosova i Međunarodna civilna kancelarija pozivaju lokalne Srbe da prihvate proces decentralizacije kojim se predviđa formiranje novih opština sa srpskom većinom. Ali većina Srba to odbacuje pošto se proces vodi na osnovu Plana Martija Ahtisarija, za Beograd neprihvatljivog rešenja.

Posle izjave državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo Olivera Ivanovića o neophodnosti da Savet Evrope vodi proces formiranja novih srpskih opština kako bi se osigurala neutralnost, predstavnici kosovske Vlade kažu da se Beograd ne pita o decentralizaciji.

Portparol Vlade u Prištini Memlji Krasnići smatra da Beograd nastavlja da manipulacijama, dok o procesu treba da odlučuju samo lokalni Srbi.

“Sve je više Srba na Kosovu koji shvataju važnost decentralizacije. Srbija će na destruktivan način manipulisati procesom ali ga ne može zaustaviti”
, izjavio je Krasnići.

Ivanović je rekao da Srbi ne mogu sarađivati u procesu decentralizacije ukoliko ga vode Međunarodna civilna kancelarija, ICO, i Vlada nezavisnog Kosova. Ali predstavnici Srba na Kosovu su zabrinuti da će se proces decentralizacije sprovoditi i bez pune podrške srpske zajednice.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Dragan Velić izjavio je za RSE da se rešenje za decentralizaciju, koje bi bilo prihvatljivo za srpsku zajednicu, može naći u modifikovanju plana Martija Ahtisarija i primeni Plana od šest tačaka.

“S jedne strane imamo plan Martija Ahtisarija iz oblasti decentralizacije koji nije prihvatljiv za srpsku zajednicu ali ima delova koji mogu biti prihvatljivi i ono što bi srpska zajednica u tom delu predložila pod okriljem međunarodne zajednice je nešto što bi moglo da definiše put decentralizacije... Način na koji se sada vrši pokušaj da se putem kancelarije gospodina Pitera Fejta realizuje plan Martija Ahtisarija je rizičan jer nećemo imati uspešan proces. Većina Srba neće prihvatiti takvu decentralizaciju a iz tih razloga će se naći Srbi koji će to prihvatiti i od toga će imati ogromne štete srpska zajednica tako da se Srbi stavljaju u pat poziciju”
, izjavio je Velić.

Velić smatra da je zarad pronalaženja prihvatljivog rešenja neophodno angažovanje Beograda, Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

“Nemamo inicijativu Beograda kad se tiče realizacije od šest tačaka, istini za volju tu ne postoji definisano jasno rešenje odnosno ne može se naći kroz tih šest tačaka prostor za rešavanje decentralizacije. Tako da je vrlo važno da se korišćenjem šest tačaka, razgovorom na relaciji i pod okriljem UN sa rekonfigurisanim UNMIK-om koji bi vodio taj proces legalno, uz pomoć EU misije Euleksa, našao način koji bi bio prihvatljiv za srpsku zajednicu”
, rekao je on.

Prema planu Martija Ahtisarija predviđeno je formiranje pet novih srpskih opština, Gračanica, Ranilug, Parteš, Klokot i prošenje teritorije sadašnje opštine Novo Brdo, dok će Mitrovica biti podeljena na severni i južni deo. ICO je ocenio da decentralizacijom Srbi dobijaju ‘šansu godine’.

“Ponuda je na stolu a lokalni Srbi treba da odluče da li će je prihvatiti”, kaže portparol ICO-a Kai Miler Berner.

“Proces decentralizacije je inicijativa Vlade Kosova i nalazi se u fazi realizacije. Srbima je na taj način ponuđena veća lokalna samouprava, koju oni treba ozbiljno da razmotre”
, rekao je Berner dodavši da na terenu ima ohrabrujućih signala.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG