Dostupni linkovi

Dan žalosti zbog tragedije na Tisi


U skladu sa ustavnim ovlašćenjima i zakonom predsednik Kosova Fatmir Sejdiu proglasio je ponedeljak danom žalosti zbog pogibije građana Kosova u reci Tisi polovinom oktobra.

Skupština Kosova je na današnjoj sednici minutom čutanja odala poštu preminulima .

«Molim vas da se minutom ćutnje podsetimo na žrtve reke Tisa», rekao je predsednik kosovskog Parlamenta Jakup Krasniqi.

Iako je na Kosovu u punom jeku predizborna kampanja sve su politčke partije odmah otkazale za danas predviđene predizborne aktivnosti. Prema do sada poznatim podacima identifikovano je osam žrtava koje su preminule u reci Tisa prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice između Srbije i Mađarske.

«Trenutno je pronađeno 8 tela, tri na mađarskoj strani i pet na srpskoj strani reke, što znači da još uvek nemamo informacija o osam lica”,
rekao je portparol Eulex-a Kristofer Lamfalusi.

Za sada je troje preživelih, od 19 koliko ih je bilo, prema rečima jednog od preživelih koji je bio u čamcu koji se prevrnuo i potonuo u reci Tisa.

Istovremeno portparol Policije Kosova, Baki Kelani kaže da se nastavlja intenzivna saradnja sa predstavnicima Mađarske i Srbije, ali da utvrđivanje činjenica otežava zbog institucionalne hijerarhije u tri države.

“Pošto su u to uključene dve-tri države malo je problematičnije brzo potvrđivanje informacija. Sa vlastima u Mađarskoj smo imali direktnu komunikaciju, tamo su bila i dvojica policijskih istražioca i specijalni tužilac koji vodi slučaj, dok u slučaju Srbije informacije oduzimaju vreme pošto prolaze preko zvaničnika Eulex-a»,
kaže Kelani.

Trenutni bilans teške nesreće u reci Tisa je troje preživelih, osam mrtvih i osam osoba koje se smatraju nestalima. Policija Kosova ima podatke o četiri osobe koje su uključene u trgovinu ljudima u ovom slučaju i za kojima je izdata poternica, međutim javnosti nisu predočena imena krijumčara.
XS
SM
MD
LG