Dostupni linkovi

Odnosi Podgorice i Prištine dobri, još nema razmjene ambasadora


Ministri Fehmi Mujota i Boro Vučinić, Podgorica, 3. novembar 2010
Ministri Fehmi Mujota i Boro Vučinić, Podgorica, 3. novembar 2010
U Podgorici je u srijedu boravio ministar snaga bezbjednosti Kosova Fehmi Mujota koji je sa svojim domaćinom crnogorskim ministrom odbrane Borom Vučinićem potpisao sporazum o saradnji. No, iako Crna Gora i Kosovo sve više institucionalizuju svoje odnose, dvije države ni više od godinu nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa nijesu razmijenile ambasadore.

Crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić i ministar kosovskih snaga bezbjednosti Fehmi Mujota potpisali su Memorandum o razumijevanju između ministarstava dvije zemlje.

"Ovo je značajan susret, ne samo za dva ministarstva nego i za naše dvije države i za cijeli region. Potpisivanje sporazuma predstavlja ne samo doprinos za mir, nego i za regionalne inicijative i za put naših integracija", kazao je ministar snaga bezbjednosti Kosova Fehmi Mojotu.

"Smatram da je ovo veoma korisna posjeta i za Kosovo i za Crnu Goru a rekao bih da je ovo novi dorpinos stabilizaciji i stabilnosti prilika u regionu. Od danas se stvaraju uslovi da ova jedna veoma važna saradnja, regionalna saradnja bude i posljednji memorandum koji je zaključen sa nekom zemljom regiona, tako da je Crna Gora na ovaj način sa svim zemljama regiona dogovorila saradnju u oblasti odbrane", kazao je crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić.

Sporazumom o saradnji u sferi odbrane Crna Gora i Kosovo nastavili su institucionalizuju svojih odnosa nakon što je juče u crnogorskom parlamentu ratifikovan carinski-sporazum između dvije zemlje. No pažnju i dalje skreće činjenica da Crna Gora i Kosovo još nijesu razmijenile ambasadore. Kako na to gledaju ministri?

"Potpisivanje sporazuma o saradnji svjedoči o snažnom opredjeljenju, o odličnim odnosima Crne Gore i pozitivnim kretanjima ka svim vezama, diplomatskim, političkim .Hoću da vam garantujem da je Crna Gora igrala ključnu ulogu, u pozitivnom smislu, u priznanju Republike Kosova", kazao je ministar Mojotu.

"Da je bilo opterećenje ove posjete ne bi bilo i ovog potpisivanja memoranduma o razumijevanju ne bi bilo što znači da znamo koja su sve pitanja prisutna vezana i za taj čin razmjene ambasadora. Ja zaista cijenim da je ovaj naš današnji razgovor bio fokusiran u pravcu uspostavljanja dobrih odnosa, dobrosusjedskih odnosa Crne Gore sa Kosovom i da je upravo to doprinos koji ne čini opterećenje ni u kom drugom pogledu", kazao je ministar Vučinić.

Podsjetimo, nakon što je Crna Gora priznala Kosovo 9.oktobra 2008 dvije države uspostavile su diplomatske odnose 15 januara 2010 . Do razmjene ambasadora međutim ni do danas nije došlo pošto je Crna Gora kao formalni uslov za to postavila rješavanje položaja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu.

Od samog početka kao najvjerovatniji diplomatski predstavnici dvije države pominjani su Radovan Miljanić u Prištini i Azem Vlasi u Podgorici. No ni Nazif Cungu, predsjednik Force jedne od parlamentarnih albanskih partija, to što Crna Gora i Kosovo odugovlače razmjenu ambasadora ne vidi kao prepreku za dalje jačanje međususjedskih odnosa, posebno zboga toga što između njih nema spornih graničnih pitanja

"Stvarani razlozi zbog kojih se ne razmejnjuju ambasadori nijesu poznati ali obzirom da je Crna Gora jedna od država koja je odmah prihvatila nezavisnost Kosova , onda je za očekivati da će se i to pitanje vrlo brzo riješiti.Vidimo da je i Srbija, za koju znamo kako razmišlja kada je Kosovo u pitanju, spremna da pristupi razgovorima sa predstavnicima Kosova, mi apsolutno ne vidimo razlog koji ometa razmjenu ambasadora. Pozitivno gledam na perspektivu odnosa Crne Gore i Kosova i ne samo sa Kosovom jer Crna Gora apsolutno nema niti jedan otvoreni problem sa susjedima. Na putu Crne Gore ka EU nas Albance veoma interesuje i stalo nam je da odnosi sa Kosovom budu na najvišem niovu i mi želimo da damo naš doprinos", kaže Cungu.
XS
SM
MD
LG