Dostupni linkovi

Nema graničnog problema između Crne Gore i Kosova


Milan Roćen
Milan Roćen
Nakon napisa u kosovskim i crnogorskim medijima o navodnom pomjeranju obilježja duž granice između Crne Gore i Kosova, ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen je saopštio da ne postoji granični problem između Crne Gore i Kosova, već samo određeni imovinski problemi koji će biti riješeni nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova Crne Gore i Kosova.

Odgovarajući na pitanje opozicije o medijskim navodima da je ministar kosovske Vlade Bajram Redžepi optužio crnogorske zvaničnike da namjerno zataškavaju priču o namjernom pomjeranju graničnih obilježja duž crnogorsko kosovske granice, šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je saopštio da je o tim medijskim napisima razgovarao sa ministrom inostranih poslova Kosova Skenderom Hisenijem koji je bio iznenađen napisima i demantovao ih.

Bajram Redžepi, arhiv
Roćen je rekao da je u međuvremenu stiglo pismo kosovskog ministra Bajrama Redžepija u kojem se traži rješavanje imovinskih problema duž crnogorsko-kosovske granice:

,,Pismo je proslijeđeno ministru Brajoviću. Očekivano, krajnje uljudno s akcentom na neka imovinska pitanja duž granice, uz prijedlog da se zajednički nađe rješenje do regulisanja demarkacije naših prijateljskih zemalja. Ministar Brajović me je obavijestio da je u međuvremenu i on telefonom razgovarao sa ministrom Redžepijem i da je njihov susret dogovoren za iduću nedjelju."

Neki podgorički mediji su prethodnih dana objavili da jedan broj domaćinstava na području opština Peć i Dečani ima problem u korišćenju svojih imanja uz granicu, navodno, zbog toga što su crnogorski građani pomjerili granična obilježja dublje na Kosovo. Takođe, kako je navedeno, mještani kosovskih pograničnih sela tvrde da im crnogorska policija ne dozvoljava korišćenje pašnjaka na katunima na kojima su ranije ljeti napasali svoja stada.

Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije je, postavljajući pitanje o aktivnostima države u vezi sa granicom sa Kosovom, konstatovao da državni organi ignorišu taj problem:

,,Gospodine ministre, dok kosovski Albanci ruše neka državna obilježja Crne Gore u pograničnom dijelu, crnogorski nadležni organi ćute i bježe od odgovornosti, tvrdeći da nema nikakvih problema i prebacuju odgovornost sa jednog na drugi resor."


Napad na nezavisnost


Vasilije Lalošević na sjednici Skupštine, arhiv, foto: Savo Prelević
Sličan odgovor da ne postoji granični već isključivo tehnički problem na granici između Crne Gore i Kosova, ministar Roćen je saopštio i na ministarskom sastanku u Budvi gdje mu je praktično replicirao šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je ocjenio da ne postoji granica između Crne Gore i Kosova već samo između Crne Gore i Srbije. Tu opasku je potencirao Vasilije Lalošević iz SNP-a u polemici sa ministrom Roćenom:

,,Gospodin Vuk Jeremić je kazao da postoji samo granica između Crne Gore i Srbije, koja je jasno demarkirana i da za svako tehničko sagledavanje Beograd i Srbija su raspoloženi za razmjenu razloga u Podgorici. Vi ste na to odgovorili, a evo i gospodin Jeremić smatra, da nema nikakvih problema između Crne Gore i Kosova jer je on kazao da je to teritorija Srbije. Veoma ste se duhovito izvukli, moram reći, iz jedne po ovu vlast veoma škakljive situacije."


Ovim je otvoreno i pitanje odnosa između Crne Gore i Srbije na inicijativu Predraga Bulatovića iz Socijalističke narodne partije, koji je pitao šefa diplomatije Milana Roćena o izjavama iz vladajuće koalicije o miješanju Srbije u izborni proces u Crnoj Gori:

,,Posebno me interesuje segment političkih odnosa u kontekstu rigidnih i neodmjerenih izjava premijera tokom kampanje za lokalne izbore, u kojima je bez osnova i argumenata optuživao da su se kabinet predsjednika Srbije i sam predsjednik Srbije, miješali u lokalne izbore. Takve izjave su praćene tvrdnjama premijera da je napadnuta i nezavisnost Crne Gore, te vas molim da u sklopu odgovora na postavljeno pitanje da li je i, ako jeste, u kojoj mjeri ugrožena nezavisnost Crne Gore kako spolja, tako i iznutra i od kojih subjekata."


Milan Roćen je ponovio raniju ocjenu da u odnosima Crne Gore i Srbije ima više dobrog nego lošeg, ali da ne mogu biti zadovoljni nivoom i intenzitetom političkih kontakata:

,,Bilo je više susreta na marginama multilateralnih skupova, ministarskim i najvišim nivoima. Naravno da se sjećate i poziva za posjetu predsjednika parlamenta Krivokapiću, pa otkazivanja te posjete od strane domaćina zbog iznenadnih obaveza. Svakako ne možemo biti zadovoljni nivoom i intezitetom političkih kontakata u ovoj fazi, ali sam uvjeren da to ne može ugroziti našu, nadam se obostranu, spremnost i potrebu da gradimo što bolje odnose u zajedničkom interesu i u interesu jačanja regionalne stabilnosti. O miješanju i nemiješanju sa strane u proces tokom nedavnih izbora, vjerujem da bi vam bolje mogli odgovoriti vaše kolege iz redova ujedinjene opozicije."

*****
Pročitajte i ovo
Aktuelizovan problem razgraničenja između Kosova i Crne Gore

XS
SM
MD
LG