Dostupni linkovi

Kosovo čeka svoje mesto u EU i NATO-u


Sa međunarodne konferencije u Prištini, 18. novembar 2011. Foto: Amra Zejneli
Sa međunarodne konferencije u Prištini, 18. novembar 2011. Foto: Amra Zejneli
Kosovo treba da zauzme svoje mesto u NATO-u i EU, izjavili su u petak predsednica i premijer Kosova Afifete Jahjaga i Hashim Thaci na međunarodnoj konferenciji o Jugoistočnoj Evropi u multipolarnom dobu, koja se održava u Prištini.

Na konferenciji učestvuju aktuelni i bivši ministri spoljnih poslova kao i predstavnici medija i civilnog društva različitih zemalja.

U uvodnom govoru, predsednica Atifete Jahjaga je kazala da Kosovo treba zauzeti mesto koje mu pripada u svim međunarodnim mehanizmima i organizacijama, uključujući i učešće u mirovnim misijama.

Obećavši podjednako tretiranje svih zajednica na Kosovu, Jahjaga je naglasila da na međunarodnoj sceni Kosovo nema teritorijalne pretenzije prema nijednoj drugoj zemlji.

Međunarodna konferencija u Prištini, 18. novembar 2011, foto: Amra Zejneli
Međunarodna konferencija u Prištini, 18. novembar 2011, foto: Amra Zejneli
„Kao zemlja želimo da izgradimo i ojačamo naše strateško partnerstvo sa SAD zato što delimo posvećenost za zajedničkim vrednostima slobode i demokratije. Kosovo vodi dobrosusedsku politiku sa svim zemljama. Ona je izgrađena na građanskim principima, gde svi građani nezavisno od etničke, verske ili rasne pripadnosti, imaju podjednaka prava“, kazala je Jahjaga.

Predsednica Kosova je dodala da u vreme kada je Evropa prevazišla politiku svojih interesa kako bi se ujedinila i stvorila zajedničku perspektivu, i Balkanski region ima mogućnost da uključi u tome i izgradi bolju budućnost sa svim zemljama i narodima.

Konsolidacija novih država

Sa druge strane, premijer Kosova Hashim Thaçi kazao je da se Balkan suočava sa izazovima konsolidacije novih država, dok se EU suočava sa finansijskom ekonomskom krizom. Uzimajući u obzir nizak razvoj balkanskih država, Thaçi je naglasio da je potrebna opreznost kako ta kriza ne bi zahvatila Balkan.

On je dodao da je zahvaljujući NATO intervenciji i politikama koje su vodile SAD i EU danas na Balkanu završena istorija nasilja i krvnih ratova.
"Kosovo je u velikoj meri ujedinilo EU u stvaranju novih politika, mehanizama kako bi se kaznili režimi koji krše osnovna ljudska prava“, kazao je Thaçi.

Sada kada je Kosovo nezavisna zemlja, kazao je premijer, prioritet je integracija Kosova u euroatlanske strukture.

„Mi sa pravom tražimo da učestvujemo u izgradnji nove Evrope zato što je upravo na Kosovu 1999. godine testiran princip prava na slobodu, jednakost i pravdu za sve Evropljane. Kosovo je u velikoj meri ujedinilo EU u stvaranju novih politika, mehanizama kako bi se kaznili režimi koji krše osnovna ljudska prava“, kazao je Thaçi.

On je naglasio da je Kosovo evropska država sa najmanjim dugovima, a najvećim ekonomskim rastom, te dodao da balkanske zemlje mogu ići napred samo ukoliko se uspešno završi njihov proces integracije u NATO i EU.

On je ovom prilikom učesnike podsetio na politiku Srbije prema Kosovu, ocenjujući je neprihvatljivom za zemlju koja teži da se pridruži EU.

Inače, konferencija „Germia Hill“ održava se u organizaciji kosovskog ministarstva spoljnih poslova, Evropskog saveta za spoljne poslove i Ambasade Velike Britanije. Rečeno je da će ona postati tradicionalna, a njen cilj je da senzibiliše javnost i popravi sliku zemlje, koristeći se sredstvima javne diplomatije.
XS
SM
MD
LG