Dostupni linkovi

CEFTA-om predsedava UNMIK ili kosovske institucije


Sa sastanka CEFTA-e u Beogradu u novembru 2010
Sa sastanka CEFTA-e u Beogradu u novembru 2010
Iako nije bilo zvaničnog preuzimanja nadležnosti, Kosovo od prvog januara predsedava Centralnoevropskim sporazumom o slobodnoj trgovini, CEFTA, potvrdili su zvaničnici kosovske vlade u ostavci.

Flamur Keqa iz Ministarstva za trgovinu i industriju, kaže da ni ranije nije bilo zvaničnih preuzimanja nadležnosti za predsedavanje CEFTA-om. Pre Kosova, CEFTA-om je predsedavala Srbija.

Međutim, ono što je bilo neizvesno tokom protekle godine bilo je ko će predsedavati CEFTA-om, kosovske institucije ili UNMIK, koji je inače potpisao sporazum CEFTA-e u ime Kosova.

Dok u Srbiji kažu da CEFTA-om treba da predsedava UNMIK, zvaničnici iz ove administracije prethodno su za Radio Slobodna Evropa kazali da pripada sekretarijatu i strankama da izađu sa predlogom koji bi bio prihvatljiv za sve. Oni su kazali da ono što je prihvatljivo za sve strane, prihvatljivo je i za UNMIK.

Sa druge strane, Keqa je izrazio ubeđenje da će CEFTA-om predsedavati kosovske institucije.

“Nema potrebe za formalnosti, ovo je predviđeno u sporazumu. Predsedništvo je preuzeto prvog januara, i potpisi nisu potrebni pošto je predsedništvo rotirajuće svake godine. Redosled zemalja koje će predsedavati CEFTA-om već je određen i nema potrebe za ikakvim konkretnim aktivnostima ili potpisima”
, kazao je Keqa.

Poštivanje sporazuma koje je potpisao UN


U 2007. godini, kada je i zvanično potpisan Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini od strane ondašnjeg administratora UNMIK-a, Joakima Rykera, Bujar Dugolli bio je kosovski ministar za trgovinu i industriju.

Dugolli kaže da kosovske institucije trebaju da upravljaju ovim projektom pošto, kako je rekao, i po Ahtisarjevom planu je da odgovornost svakog međunarodnog sporazuma koji je postignut u vreme UNMIK-a prenosi se na kosovske institucije.

“Kosovske institucije su po planu obavezne da poštuju svaki međunarodni sporazum koji je potpisala misija UN u to vreme, a u ime Kosova”
, kazao je Dugolli.

Jedino što još uvek nije jasno jeste forma održavanja ovih sastanaka. Keqa je dodao da će prvi sastanak sekretarijata CEFTA-e na Kosovu održati krajem prvog tromesečja ove godine.

Keqa je naglasio da je u toku priprema programa i prioriteta, koji će biti završen do kraja januara. On je kazao da će prioriteti uglavnom ostati isti kao ranije.

Inače, Beograd od 2008.godine ne poštuje sporazum CEFTA. Od tada, Srbija, ali i BiH su blokirali proizvode Kosova zbog promene pečata na carinama, sa UNMIK-pečata na kosovski.
XS
SM
MD
LG