Dostupni linkovi

Ešton: Budućnost Kosova je u EU


Catherin Ashton i kosovski premijer Hašim Tači
Catherin Ashton i kosovski premijer Hašim Tači
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je u Prištini da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu. Ešton je razgovarala sa međunarodnim predstavnicima i premijerom Hašimom Tačijem.

Bez obzira što 5 od 27 zemalja članica EU nije priznalo Kosovo, postoji puna saglasnost da Kosovo kao i ceo region imaju evropsku perspektivu i predstavljaju prioritet politike Brisela, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

“Ono oko čega je EU apsolutno jedinstvena, 100 posto, jeste da je budućnost Kosova u EU”
, rekla je Ešton podsećajući na podršku koji Brisel, putem misije Euleksa, nudi Kosovu u oblasti vladavine zakona, te investicija koje su neophodne za ekonomski razvoj.

U okviru balkanske turneje Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ešton je u Prištini razgovarala sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Piterom Fejtom, šefom misije Euleks Ivom de Kermabonom, šefom Kancelarije za vezu EK Rencom Davidijem.

Ešton se sastala i sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, od koga je zatražila da Vlada nastavi saradnju sa Euleksom. Tači je kazao da je Kosovo privrženo regionalnoj saradnji, te da je u okviru evro-atlantskih integracija spremno da sarađuje i sa Srbijom ali na ravnopravnim osnovama, u svojstvu dve države.

Premijer je pozvao EU da prema Kosovu sprovodi istu politiku liberalizacije viza kao i prema drugim zemljama regiona. Sa svoje strane Kosovo će, kazao je Tači, ispuniti svoje obaveze koje su neohodne za proces integracija.

Ešton je potvrdila da će za dve nedelje EU poslati svoju delegaciju na Kosovo, kada će se razmotriti pitanje vizne liberalizacije za Kosovo.

Prema rečima Eštonove, tokom balkanske turneje ona je ohrabrila vlade da neguju regionalni dijalog i da će EU pružiti podršku u tome.

“Moramo da dođemo do praktične regionalne saradnje. Verujem da smo počeli da razgovaramo kako da pokrenemo to pitanje”, izjavila je Ketrin Ešton.

Pročitajte i ovo:
Kosovo, EU i nerealnost Beograda
Ešton: Brisel čeka naredni Bramercov izveštaj
Ešton: Vlasti se moraju usmjeriti ka evropskom cilju
XS
SM
MD
LG