Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Usvojen budžet Kosova


Budžet Kosova za 2010. godinu vredan je 1,461 milijardu evra.
Skupština Kosova je na današnjoj sednici usvojila budžet za 2010. godinu.

Za budžet su glasali poslanici vladajuće koalicije, koju pored Demokratske partije (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) čine i partije nacionalnih manjina. Za predlog zakona o budžetu Kosova je glasalo 66 poslanika, četiri je bilo protiv dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Sednici nisu prisustvovali poslanici Alijanse za budućnost Kosova i Demokratskog saveza Dardanije, dok su poslanici Alijanse novo Kosovo napustili sednicu, kako su rekli, nezadovoljni zbog nepoštovanja Poslovnika o radu koji predviđa da se materijali za sednicu dostave najkasnije tri dana pre njenog održavanja.

Usvajanje budžeta je istovremeno pokazalo da su vladajuće stranke, DPK i DSK, posle mnogo međusobnih verbalnih napada tokom predizborne kampanje za lokalne izbore, opredeljene da nastave koaliciju.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi je ocenio da usvajanje budžeta vidi kao izuzetno značajan trenutak za Kosovo i aktuelnu vlast.

„Mislim da su odnosi korektni i to se videlo i tokom glasanja za budžet. To je izraz kohezije koalicije. Mi imamo politički koalicioni sporazum o vladavini, ali smo naravno u određenim trenucima i politički rivali“, rekao je Kuçi i odbacio mogućnost održavanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Pored glasanja za budžet, DSK je prihvatio i mogućnost da vlada pretrpi određene promene. Šef Poslaničke grupe i potpredsednik DSK Lutfi Haziri je rekao da su se koalicioni partneri u načelu dogovorili da dođe do promena u vladi, ali da još uvek nije izvršena procena koji ministri treba da budu zamenjeni.

Budžet Kosova za 2010. godinu vredan je 1,461 milijardu evra.
XS
SM
MD
LG