Dostupni linkovi

Bogdanović za RSE:Imamo pravo na organizovanje


Goran Bogdanović
Goran Bogdanović
Srbija ne sme dozvoliti sprovođenje plana Euleksa o ukidanju paralelnih srpskih struktura vlasti na severu Kosova, poručio je ministar Goran Bogdanović. Analitičari u tome vide opasnu poruku podgrevanja iluzija i neprihvatanja realnosti.

Ministar u Vladi Srbije za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže za naš program da ni Srbi ni Srbija ne smeju da dozvole sprovođenje plana Euleksa o ukidanju srpskih struktura vlasti na severu Kosova.

“I Srbi imaju pravo na svoje političko organizovanje", kaže Bogdanović i navodi kako su te institucije "jedina nada da Srbi mogu dole da opstanu i da mogu ekonomski da jačaju".

"Iskustvo nas uči da su poslednjih deset godina i međunarodna zajednica i albanske vlasti vrlo malo ulagale u srpske sredine gde Srbi žive. Tako da jedino je Beograd dole ulagao i naravno, preko tih institucija", kaže ministar Bogdanović za RSE.

U istom danu agencije su objavile vest da je zgradu Skupštine opštine Štrpce, koja radi u sistemu Vlade Srbije, preuzelo rukovodstvo opštine izabrano nakon izbora koje je organizovala Priština. Beograd je savetovao kosovskim Srbima da ne učestvuju na tim izborima.

BEOGRAD KASNI

Sada najavu specijalnog izaslanika EU Pitera Fejta o integraciji severnog dela Kosova Dušan Janjić, koordinator Foruma za međuetničke odnose, čita kao poruku Beogradu da razmišlja kako da otvori komunikaciju između Srba na severu i kosovskih institucija, jer je, kaže, Beograd u potpunom zakašnjenju.

“I sada smo došli u situaciju da Beograd jednostavno laže Srbe sa Kosova. Obećava im da će zadržati paralelne institucije, za šta nema snage ni novca. Mislim na okruge, opštine, nisu problem bolnice, škole, socijalne ustanove, ovde se radi o tzv. predstavništvu vlasti, znači Vlade Srbije. Ima jedna opasna poruka, to je da Beograd ne vidi realnost. Ako vi imate čitave opštinske činovničke strukture za Peć, za sredine u kojima uopšte nema Srba, onda je jasno da je to podgrevanje iluzija da je navodno sve u redu, da su Albanci i Priština tu privremeno.”
Meni se čini da je realnije da će Kosovo i Srbija biti u EU, i da granica neće biti važna - Dušan Janjić


Beograd je samo u 2010. izdvojio iz budžeta Srbije 42 miliona eura za Kosovo. To nam je nedavno potvrdio Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

“To je novac koji je namanjen izdržavanju lokalne samouprave formirane 11. maja 2008. u organizaciji Republike Srbije”, kaže Ivanović.

U Vladi Srbije je 2002. napravljen model decentralizacije koji je predviđao ono što imaju manjine u Srbiji, nacionalna veća, kulturnu i personalnu autonomiju. Beograd to nikada nije hteo da primeni, kaže Dušan Janjić, iako je ovaj model delimično ispregovarao sa Martijem Ahtisarijem.

“Meni se čini da je realnije da će Kosovo i Srbija biti u EU, i da granica neće biti važna. U ovom momentu ja samo mogu da kažem da i Kosovo ilustruje činjenicu da Beograd nije spreman, vladajući Beograd, ni mentalno ni politički, za integraciju u EU, i da nije sposoban da sagledava ni ovaj problem u standardima EU”, smatra Janjić.

Kosovo je uvek na neki način tačka oko koje se može očekivati komplikovanje odnosa na relaciji Beograd – Brisel, kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Sigurno je da približavanje Beograda Briselu podrazumeva da se kosovski problem posmatra u nekom širem kontekstu evropskih integracija Srbije, i to će na neki način pre ili kasnije morati da postane načelo srpske politike. Nemoguće je integrisati se u EU a biti u radikalnoj konfrontaciji sa EULEKS-om, ili sa bilo kojom drugom institucijom iza koje stoji Evropska unija”, kaže Stanković.
XS
SM
MD
LG