Dostupni linkovi

Kosovo uskoro šalje ambasadore


Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu

Kosovo je pri kraju procesa imenovanja ambasadora u 18 država, izjavio je u ponedeljak predsednik Kosova Fatmir Sejdiu

Kosovski predsednik je izjavio da je u toku proces dobijanja agremana od strane zemalja gde će se slati ambasadori.

Predsednik Sejdiu je rekao da, dok ne bude dobio saglasnost zemalja gde se ambasadori šalju, ne vidi razloga da obelodani imena potencijalnih najviših diplomatskih predstavnika Kosova.

„Ja kažem da su oko ambasadora završeni svi poslovi. Ostalo je vrlo malo. Naravno, neću saopštiti imena jer će trebati da se dobije agreman, odnosno saglasnost iz svake zemlje gde će se slati ambasadori. Treba da se nastavi normalna komunikacija shodno Bečkoj konvenciji zakonima tih država i kosovskim zakonima koji su na snazi"
, rekao je predsednik Sejdiu posle sastanka sa novoimenovanim i opunomoćenim ambasadorom Austrije na Kosovu Valterom Maria Stojanom, koji je kosovskom predsedniku u ponedeljak predao akreditivna pisma.

Sem 18 ambasada koje treba da se stave u funkciju tokom ove godine, predsednik Sejdiu je ostavio otvorenom i mogućnost otvaranja ambasada u dve susedne zemlje, Crnoj Gori i Makedoniji, ako one budu spremne da podignu odnose na nivou ambasadora.

Austrijski ambasador Walter Maria Stojan i kosovski predsednik Fatmir Sejdiu
Austrijski ambasador na Kosovu Walter Maria Stojan je izjavio da će njegova zemlja nastaviti da se angažuje da se Kosovo uključi u evropske i regionalne integrativne procese i da ne bi voleo da vidi izolovano Kosovo.

On je istakao da njegova zemlja podstiče evropske napore da i Kosovo bude uključeno u proces liberalizacije viza. Austrijski ambasador je, govoreći na albanskom, rekao da njegova zemlja takođe podstiče evroatlantske težnje Kosova.

“Austrija će i buduće podržavati Republiku Kosovo i zajedno ćemo ostvariti ono što su pradedovi evropske unije sanjali - mirnu, prosperitetnu i sigurnu Evropu“, rekao je ambasador Valter Maria Stoja.

Od proglašavanja nezavisnosti Kosova do sada mnoge su zemlje podigle diplomatske odnose sa Kosovom na nivo ambasadora. Istovremeno je Kosovo tokom prošle godine otvorilo deset prvih ambasada koje vode otpravnici poslova.

Shodno zakonu o diplomatskoj službi Kosova, koji je rađen na osnovu predloga Martija Ahtisarija, ali suprotno praksama u drugim državama, Ministarstvo inostranih poslova Kosova je otvorilo konkurs za ambasadore Kosova u 18 država. Istovremeno je otvoren konkurs i za konzule i druga diplomatska i činovnička mesta u tim ambasadama.

Pošto se, sudeći po njegovoj izjavi, predsednik Kosova već opredelio za osobe koje će biti imenovane za ambasadore, sada se očekuje saglasnost zemalja domaćina u kojima će službovati, da bi nakon toga kosovski predsednik i formalno potpisao ukaz o imenovanju ambasadora.
XS
SM
MD
LG