Dostupni linkovi

Posle nezavisnosti, prioritet je ekonomija


Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari

Bivši predsednik Finske i posrednik UN u razgovorima o statusu Kosova Marti Ahtisari ponovio je danas u Prištini da se status Kosova neće menjati, zato prioritet mora biti poboljšanje ekonomskih prilika. Drugog dana boravka na Kosovu, Ahtisari je prisustvovao skupu koji je organizovao Klub za spoljnu politiku.

Kosovo treba da postane održiva i stabilna zemlja, u kojoj će prioritet biti ekonomski razvoj, izjavio je danas bivši predsednik Finske i posrednik UN u razgovorima o statusu Kosova Marti Ahtisari. Govoreći na skupu sa predstavnicima civilnog drustsva Ahtisari je ponovio da je Kosovo nezavisno i da će takvo i ostati, ali da se svi moraju angažovati u cilju ekonomskog prospetiteta.

Sada kada je Kosovo nezavisno, potrebno je raditi na unutrašnjoj stabilnosti, dobrim odnosima sa susedima i integraciji u evropske strukture, rekao je Ahtisari. On je sa svojim bivšim zamenikom u pregovorima o statusu Alberom Roanom i šefom Međunarodne civilne kancelarije Piterom Fejtom učestovao na skupu koju je organizovao Klub za spoljnu politiku. Ahtisari je kazao da je rešenje predviđeno njegovim Planom jedina opcija za status Kosova.

“Bilo bi dobro da je Savet bezbednosti još 1999. godine odredio specijalnog predstavnika koji bi pripremio Kosovo da u roku od pet godina postane nezavisna država”
, rekao je on.

Ahtisari je dodao da političari treba da gledaju u budućnost.

“Ako nema ekonomskog napretka biće teško da se suočimo sa drugim problemima, pošto ekonomski razvoj olakšava sve. Kada se to postigne, sve će doći na svoje mesto”, rekao je Ahtisari.

Austrijski diplomata Alber Roan izjavio je da je razočaran što Evropska unija nije zauzela jedinstven stav po pitanju nezavisnosti Kosova, pošto pet zemalja još nije priznalo Kosovo. Takođe on je razočaran što Savet bezbednosti UN nije uspeo da postigne konsenzus i usvoji Plan Ahtisarija. Roan je kosovskim političarima poručio da se koncentrišu na razvoj demokratije.

“Institucije treba da rade bolje, da transparencija bude veća, da se osigura sloboda medija, otvore nova radna mesta”
, kazao je Roan.

I Ahtisari je ukazao da posle statusa, lidere čeka veliki posao.

“Kosovo je nezavisno i tako će ostati, sada zavisi od Kosovara da li će izgraditi prosperitetno društvo”, rekao je on.

Međunarodni zvaničnici su pozvali kosovske Srbe da iskoriste mogućnosti koje su predviđene Planom, te pozvali Beograd da prizna Kosovo.

Međutim, u prvim reakcijama kosovskih Srba na izjave i posetu Ahtisarija ukazuje se da je njegova pregovaračka misija bila neuspešna, pošto njegov Plan nije bio prohvaćen u UN. Predsednik Srpskog nacionalnog veća, SNV, Kosova Dragan Velić kaže da izjave Ahtisarija o nepovratnoj nezavisnosti nisu iznenađujuće, i dodaje da se pregovori o statusu moraju nastaviti.

“Sama činjenica da je on izaslanik UN i da njegov Plan nije prihvaćen u UN govori o neupešnosti tog plana i sigurno da taj plan nije prihvatljiv za srpsku zajednicu, za Srbiju, za veći broj zemalja, samim tim neće biti prihvaćen u UN. Dok stanje takvo vlada onda će dok se poštuje međunarodno pravo tako i biti, što samo po sebi govori da se treba tražiti prihvatljivo rešenj za obe strane, koje može biti održivo i prihvatljivo u UN. A izjave čoveka koji je radio na tom planu nismo očekivali da budu drugačije”
, rekao je Velić.

Bivši posrednik UN u razgovorima o statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je juče na prvu godišnjicu stupanja na snagu Ustava da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i pozvao Srbiju da prizna novu realnost. Ahtisari je naglasio da se pitanje statusa neće otvarati i da je sada važno nastaviti unutrašnji razvoj i međunarodnu integraciju Kosova.
XS
SM
MD
LG