Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez dozvole vlasti nema ulaska na Kosovo


Vlada Kosova

Kosovo je nezavisna i suverena država i u njoj treba da se poštuju zakoni i Ustav, kažu u Vladi Kosova, odgovarajući na pitanje zašto je doneta odluka da se nijednom zvaničniku iz Srbije ne dozvoli da dođe na Kosovo bez saglasnosti kosovskih institucija.

Portparol Vlade Kosova Memli Krasniqi za naš program kaže da je Vlada Kosova jasno obrazložila zašto je donela takvu odluku i da je to zatvoreno pitanje koje zahteva da se stavovi Vlade poštuju od strane svih institucija Kosova, ali i onih koji žele da zvanično posete Kosovo.

Prema njegovim rečima, na Kosovo se može službeno dolaziti jedino uz prethodnu najavu posete i dozvolu kosovskih vlasti.
Istovremeno, u Vladi Kosova kažu da će narediti hapšenje svih osoba koje na Kosovo pokušaju da uđu naoružane a prethodno nisu zatražile i dobile dozvolu od vlasti na Kosovu.
Do sada je bila praksa da se za ulazak na Kosovo zatraži dozvola i pratnja od UNMIK-a. Međutim, nakon što je UNMIK predao ovlašćenja koja se odnose na policiju i pravosuđe o tome, prema zvaničnicima Vlade, odlučuju institucije Kosova.
U Vladi Kosova ističu da se zvaničnicima Vlade Srbije neće dozvoliti ulazak na Kosovo i neće dodeliti pratnja ako to ne zatraže od Vlade Kosova i ako za to ne da saglasnost.
U petak vlasti u Prištini nisu dozvolile ulazak na Kosovo ministru za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goranu Bogdanoviću. To se, prema ministru unutrašnjih poslova Zenunu Pajaziitiju, dogodilo jer su pratioci ministra Bogdanovića bili naoružani. Pajaziti kaže da će se i ubuduće tako postupati.
„Svaka naoružana osoba koja bude pokušala da uđe na Kosovo bez dozvole kosovskih vlasti će se tretirati u skladu sa zakonom“, kaže ministar Pajaziti.
Istovremeno, u policiji Kosova kažu da će uhapsiti sve osobe koje će pokušati da naoružani uđu na teritoriju Kosova bez saglasnosti kosovskih vlasti. Generalni direktor Policije Kosova Sheremet Ahmeti kaže kako insittucija na čijem je čelu neće dozvoliti da se ne poštuje zakon.
„U konkrentom slučaju, sa ministrom Bogdanovićem su bile dve naoružane osobe. Oni na Kosovo ne mogu da uđu bez prethodne saglasnosti i dozvole Vlade Kosova. Svaki ulazak naoružanih osoba je u suprotnosti sa zakonom i policija će u tom slučaju postupiti prema zakonu“, kaže generalni direktor Policije.
Sa druge strane, vlasti u Beogradu ističu da im za dolazak na Kosovo ne treba dozvola zvanične Prištine pošto Vlada u Prištini nije nadležna za to. Oni ističu da će UNMIK-u i EULEX-u najaviti dolazak visokih zvaničnika na Kosovo i zatražiti da im se obezbedi policijska pratnja.
XS
SM
MD
LG