Dostupni linkovi

"Neutralan status" ne odgovara ni Beogradu ni Prištini


Wolfgang Ischinger
Wolfgang Ischinger

Novi predlog predviđa ekonomsku saradnju, trgovinu i zajedničku borbu protiv kriminala, a takođe bi mogle biti predviđene obaveze Prištine da se konsultuje sa Beogradom o pitanjima koja se tiču srpske manjine, kulturne baštine i zajedničke granice, ali se pri tome status nigde ne pominje.

Nakon što je član međunarodne posredničke trojke za Kosovo Volfgang Išinger saopštio da su svi predlozi koje su do sada on i njegove kolege davale bili odbijeni i od srpske i od albanske strane, te da će trojka tražiti dozvolu svojih vlada da prezentiraju dogovor pod radnim nazivom "neutralni status", u kome se ne pominje status Kosova, zvanični Beograd decidno je odbacio ovakav predlog. Ovakva reakcija otvara pitanje zašto je za Srbiju i ovaj predlog neprihvatljiv i može li u krajnjoj instanci snositi određene posledice zbog stalnog odbijanja inciijativa međunarodne zajednice.

Međunarodni posrednici u pregovorima o Kosovu se ne nadaju da će Priština i Beograd postići dogovor o konačnom statusu ,pa će predložiti da se pitanje nezavisnosti sada ne rešava, odnosno da se prezentira sporazum neutralan u pogledu statusa tako da bi obe strane mogle da ga potpišu. Taj predlog predviđa ekonomsku saradnju, trgovinu i zajedničku borbu protiv kriminala, a takođe bi mogla da se propiše obaveza Prištine da se konsultuje sa Beogradom o pitanjima koja se tiču srpske manjine, kulturne baštine I zajedničke granice, ali se pri tome status nigde ne pominje.

Državni sekretar za Kosovo Dušan Proroković kaže da je za Beograd neprihvatljiv predlog evropskog predstavnika u "trojci" Kontakt grupe Volfganga Išingera o neutralnom statusu Kosova:

“Sve međunarodne norme i principi koji se primenjuju za autonomne pokraijne svuda u svetu moraju se primeniti i za Kosovo i Metohiju. Ja sam svestan realnosti, mi sa našim kolegama Albancima moramo da dogovorimo kako ta suštinska autonomija treba da izgleda, ali se ne može govoriti niokakvoj nezavisnosti ili neutralnosti te teritorije”.

Istovremeno, ministar za Kosovo u vladi Srbije Slobodan Samardžić ističe da su međunarodni posrednici dobili jasan mandat od generalnog sekretara UN-a da vode pregovore o statusu Kosova i da to mora biti glavna tema, te da Srbiju ne interesuju statusno neutralna pitanja.

“Ako gospodin Išinger kaže da daje neutralno statusno rešenje onda on izlazi iz svog mandata. Nije mi jasno kako će on to da održi na tom sastanku, ukoliko mi budemo dovoljno formalno tvrdoglavi i rekli mu izvinite molim Vas, ali u vašem mandatu piše da ne možete to da nam date”.

Samardžić takođe iznosi očekivanja da će se na predstojećoj rundi pregovora ipak razgovarati o statusu. On naglašava da je moguće da se pregovori u slučaju neupseha razgovora o statusu produže ili pak da Savet bezbednosti UN potpuno promeni temu .

“Može Savet bezbednosti da zaseda i da traži da se razgovara o statusno neutralnim pitanjima. Tada mi možemo da se složimo ili ne složimo sa tim, ali bi to bila potpuno drugačija situacija. Znači, nema razgovora o statusno neutralnim pitanjima dok se ne promeni mandat”.

Beograd želi da se rezolucija 1244 nađe u nekom dokumentu koji bi predložila posrednička trojka I to predstavllja polaznu tačku Srbije u pregovorima, ističe Jelena Milic iz Foruma za međunarodne odnose, ali I podvlači da bi u krajnjoj liniji iz svega mogle da proizađu štetne posledice po međunarodnu poziciju same Srbije.

“I kakvu ce to štetu da izazove zato što ce Srbija odbijajuci svaki predlog na kraju da se suoči sa realnošcu da ce neko nekad priznati I proglastiti Kosovo nezavisnim što ce dovesti do ogromnog zastoja u regionalnoj saradnji. To osim što prouzrokuje cenu u Srbiji što je stvar izbora Srbije, međutim ono što je dodatni problem za generacije koje dolaze je što ce Srbija time da kažnjava ceo region I izaziva dodatne probleme međunarodnoj zajednici. To ce sigurno imati vrlo negativne reprekusije na Srbiju u buducnosti”.

Kosovo ne prihvata ništa manje od nezavisnosti

Najnoviji predlog pregovaračke trojke o neutralnom rešenju za status Kosova deo je procesa dodatnih pregovora, kažu zvaničnici kosovske Vlade, naglašavajući da konačno rešenje mora da obuhvati volju naroda za nezavisnošću.

Politički savetnik kosovskog premijera Arben Cirezi (Qirezi) kaže da je neophodno razjasniti statusno pitanje kako bi se stabilizovalo stanje u regionu.

“Ne želimo eksperimente, već se stvari moraju razjasniti. Neke druge opcije ne pružaju jasnoću narodu Kosova, regionu a ni EU. Tako da će naše odluke biti u skladu sa potrebnom da se pitanje statusa razjasni”, kaže Cirezi.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu prethodno je odbacio predlog predstavnika Evropske unije Volfganga Išingera o neutralnom rešenju za status Kosova. Sejdiu je kazao da Kosovo ne prihvata nikakvo drugo rešenje sem nezavisnosti.

Enver Hodžaj (Hoxhaj) iz opozicione Demokratske partije Kosova, DPK, kaže da predlog nije dovoljno analiziran. Ipak, on smatra da pitanje konačnog statusa nije dovoljno razjašnjeno.

“Priština treba da analizira taj prelog jer ovako kao ideja on je nejasan. Mi ćemo se zalagati da zajedno sa ostalim politčkim stranakama damo maksimalan doprinos kako bismo u odnosu sa medjunarodnom zajednicom bili partner i faktor”, rekao je Hodžaj iz DPK.

Predstavnici kosovskih Srba ocenjuju kao neprihvatljiv predlog pregovaracke trojke o neutralnom rešenju statusa. Predsednik Srpskog nacionalnog veća, SNV, Dragan Velić izjavio je da podnošenje takvih predloga izlazi iz okvira mandata koji je trojka dobila od UN i suprotno je medjunarodnom pravu.

“Rezolucijom 12 44 je jasno definisano da status Kosova treba definisati kao budući status u okviru medjunarodnog prava i da se garantuje teritorijalni integritet Srbije. Ako se iz tog okvira izlazi onda je nešto što će otprilike na mala vrata pokušavati da bude kao potpisivanje ugovora po principu sporazuma dve Nemačke '72. godine, da se na taj način izvuče iz Rezolucije 12 44, odnosno da se Kosovo izdvoji iz Srbije i da u narednom periodu dodje do nezavisnosti.”

Velić je dodao da su teme koje taj predlog predvidja, kao što su ekonomska saradnja, trgovina i zajednička borba protiv kriminala, vredne ali samo ako se one kreću u okviru postojeće rezolucije SBUN.

Predstavnik kosovske vlade smatra da je podnošenje novih predloga za status deo napora da se nastavi sa daljim angažovanjima. Arben Cirezi smatra da bez obzira na nove ideje, trojka nije odustala od plana Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti.

“Isinger preduzima korake u okviru dodatnih angažovanja, koji su organizovani kao nastavak razgovora koje je vodio Ahtisari”, kazao je Cirezi.

On je istakao da kosovska strana nije zainteresovana da se nastavi postojeće stanje i da će posle 10. decembra, ukoliko SBUN ne donese rešenje, Priština doneti odluku o statusu.

Pregovori delegacija Prištine i Beograda uz posredovanje medjunarodne zajednice nastaviće se 20. novembra, tri dana posle izbora.

XS
SM
MD
LG