Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači sporan za Koštuničinu stranku


Hashim Thaci

Rezultati izbora nisu preveliko iznenađenje za Beograd, izuzev što je za jednu od vladajućih stranaka, Demokratsku stranku Srbije sporna ličnost budućeg premijera Kosova Hašima Tačija, lidra Demokratske partije Kosova.

Imajući u vidu sve ono što su pokazivala istraživanja uoču izbora na Kosovu, rezultat je očekivan, smatra predsednik Srbije Boris Tadić. On istovremeno naglašva da ne očekuje da će kosovsko albanski pregovarački tim promeniti svoju pozociju nakon nedavno održanih izbora.

“Taj tim želi da razgovara o poststatusnim pitanjima, o odnosima dve nezavisne zemlje. Srbija to svakako ne prihvata. Istovremeno, za mene je veoma važno da u ovom postizbornom procesu na Kosovu i Metohiji stanje bude mirno, da ne bude ekscesa i da ne bude pretnji jednostranog proglašavanja nezavisnosti, jer bi to čitav pregovarački proces dovelo u stupicu, dovelo u jednu nemoguću situaciju”

Rezultati izbora pokazali su da je odluka kosovskih Srba da bojkotuju glasanje "jasna i razumljiva", smatra portparol DŠ-a Branislav Ristivojević. On dodaje da ostaje da se vidi kakav će stav vlada Srbije imati prema Hašimu Tačiju kao budućem premijeru Kosova, s obzirom da je Srbija za njim raspisala i poternicu, ali da DŠ kao partija već ima odnos prema ovoj činjenici:

“Da su kojim slučajem Srbi na Kosovu izašli na izbore oni bi dali legitimitet Hašimu Tačiju. Dobro se zna ko je on. Komandant zloglasne zločinačke organizacije OVK, čovek koji je suđen za svoje zločine protiv čovečnosti i ratne zločine za kojim je raspisana čak i poternica. Sasvim je jasno da na Kosvu i Metohiji, na takvim izborima na kojima takav čovek može da pobedi, jednostavno Srbima nije mesto.”

Srpski zvaničnici i mediji svojevremeno su uz Ramuša Haradinaja, najčešce pominjali upravo ime Hašima Tačija, nekada jednog od lidera OVK, kada je reč o eventualnom podizanju optužnice pred Haškim tribunalom. Vlada Srbije sačinila je obiman materijal o Tačijevim aktivnostima u vreme sukoba na Kosovu, ali optužnica nije podignuta.

Dušan Janjić koordinator Foruma za međuetničke odnose smatra da su kosovski izbori pre svega najavili odlazak sa scene stranaka koje su bile povezane sa bivšom OVK, napominjući da je sam Tači puno promenio u svom izbornom nastupu i ponudi.

“On je na svoju listu stavio i Kaćušu Jašari i socijaldemokratiju da bi zapravo ublažio to sećanje na gerilu što nije uspeo Haradinaj. Znači prva poruka je ekstremizam među Albancima pada, odnosno politički prostor se sužava što znači da može da poraste potreba ekstremista da potsete na sebe i nasiljem”.

Dušan Lazić iz Foruma za međunarodne odnose procenjuje da izbor Hašima Tačija neće uticati na nastvak pregovaračkog procesa ali ni na približavanje stavova dve delegacije.

“Ako se realno gleda na stvari, mislim da više niko ozbiljno ne veruje da može na ovim pregovorima između Srbije i kosovskih Albanaca da dođe do kompromisnog rešenja. U celini posmatrano mislim da to neće ni na koji način uticati na pozicije kosovskih Albanaca i njihova poznata stanovišta, odnosno zalaganje za nezavisnost Kosova”.

Sa stavom da ozbiljnih pomeranja kada je reč o pregovorima o statusu neće biti slaže se i Dušan Janjić, ali i napominje da bi rezultati kosovskih izbora mogli u izvesnoj meri da ograniče manevarski prostor zvaničnog Beograda.

“Beograd nema sada institucionalne mogućnosti da se suprotstavlja eventualnim jednostranim potezima, čak više nema mogućnosti da bude dobro informisan. Da bi to otklonio mislim da mora da ulazi u saradnju sa KFOR-om, odnosno NATO-om i međunarodnom zajednicom na terenu”.

Politička matematika i logika posle izbora na Kosovu

Sve političke partije koje prema preliminarnim rezultatima prelaze izborni prag od 5 odsto ističu da su spremne da uđu u koalicije sa pobedničkom partijom.

Preliminarni nezvanični rezultati izbora na Kosovu pokazuju da je Demokratska partija Kosova pobednik kako na centralnom takođe i na lokalnom nivou. Prema rezultatima mreže nevladinih organizacija “Demokratija na delu” DPK sa 34 odsto glasova je na prvom mestu, na drugom je Demokratski savez Kosova, na trećem Alijansa novo Kosovo.

Rezultati izbora su takvi da neminovno vode ka koalicijama.

Još pre održavanja izbora u Prištini se špekulisalo da su lideri DSK Fatmir Sejdiu i DPK, Hashim Thaqi dogovorili posleizbornu koaliciju.

Sve su partije sem Reformisticke partije ORA, koja se izjasnila protiv koalicije sa Alijansom novo Kosovo Behxheta Pacollija i Demokratskim savezom Dardanije, izjavile da su spremne za koalicije.

Podpredsednik pobedničke Demokratske partije Kosova Hajredin Kuqi ističe kako su oni otvoreni za saradnju sa svim partijama.

«Demokratska partija Kosova ne odbija saradnju ni sa jednim politčkim subjektom, naprotiv naći će najbolji način za integraciju svih subjekata», kazao je Zvaničnici Demokratskog saveza Kosova ističu kako će sačekati zvanične preliminarne rezultate, koji će danas biti objavljeni kako bi posle toga izašli sa stavom o mogućim koalicijama.

Podpredsednik DSK Eqerem Kryeziu je posle sednice Predsedništva partija rekao da je najznačajnije da su izbori pročli u redu i miru.

Podpredsednik Alijanse novo Kosovo Ibrahim Gashi kaže kako još uvek nemaju neku zvaničnu ponudu.

«Mi očekujemo rezultate, očekujemo povećanje glasova za ANK za još nekoliko procenata. Budući da ćemo ubedljivo biti treća partija na Kosovu mi ćemo pregovarati sa drugim partijama, ako bude ponuda, ali ozbiljnih ponuda da budemo deo vladajuće koalicije», kaže Gashi.

On ističe da je moguća i velika koalicije između dve najveće partije na Kosovu DPK i DSK.

Predsednik Reformističke partije ORA, Veton Suroi izjavio je da je Kosovo položilo još jedan ispit iz demokratije, pošto su parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu prošli u najboljem redu.«Nismo ušli u fazu kada treba razmotriti te mogućnosti, mi smo u fazi čekanja rezultata», rekao je Suroi odgovarajući na pitanje o mogućim koalicijama..ORA, prema preliminarnim rezultatima nije prošla prag od 5 odsto koliko je potrebno da bi se obezbedio ulazak u Skupštinu Kosova.

Centralna izborna komisija će danas posle podne izaći sa nezvaničnim preliminarnim rezultatima izbora.

Ona je najavila da će krajem novembra objaviti konačne službene rezultate izbora za poslanike Skupštine Kosova, odbornike i predsednike opština.

Izbori bez efekta na pregovore o statusu Kosova

Izbori bez efekta na pregovore o statusu Kosova

Razultati izbora na Kosovu, iako sa pažnjom praćeni, nijesu izazvali posebne reakcije u Crnoj Gori. U reagovanjima, osim iznenađenje slabom izlaznošću, navodi se da promjena vlasti neće uticati na pregovore o konačnom statusu, iz Podgorice javlja Biljana Jovićević.

U skladu sa svojom izrazito neutralnom politikom po pitanju konačnog rješavanja statusa Kosova iz vladajuće Demokratske partije socijalista je i komentar političkog direktora stranke Predraga Sekulića, na ishod u subotu održanih izbora na Kosovu:

„Nema iznenađenja kada je u pitanju raspored snaga na Kosovu. Što se tiče samog rješavanja pitanja Kosova, Demokratska partija socijalista je u više navrata ponovila da to pitanje mora da se rješava u trouglu između Prištine, Beograda i međunarodne zajednice, Brisela i Vašingtona.U konačnom, tako da mi se čini, da svi u regionu očekujemo 10. decembar i očekujemo da najzad se pronađe kompromisno rješenje, mada je to veoma, veoma teško, moramo biti iskreni, sa kojim bi bili zadovoljeni i Priština i i Beograd“.

Očekivano ishod kosovskih izbora u Crnoj Gori se komentariše uglavnom sa stanovišta predstojećeg rješavanja statusa. Poslanik i portparol opozicione grupacije Srpska lista Dobrilo Dedeić ne očekuje promjenu zvanične politike Prištine u procesu koji predstoji:

„Rješenje konačnog statusa južne pokrajine Srbije u velikoj mjeri zavisiće od stava međunarodne zajednice i zvaničnog Beograda, tako da upravo održani izbori na takvu jednu činjenicu, odnosno njeno razriješenje neće imati prevelik značaj“.

Naši sagovornici iz albanskih stranaka očekivali su da će pobijediti upravo Demokratska partija Kosova Hašima Tačija. Visoki funkcioner Albanske alternative Vasilj Siništaj iznenađen je, međutim, slabom izlaznošću:

„Iznenađenje je bilo oko neizlaska građana Kosova u onom broju, kako smo se ranije navikli da ih gledamo sa procentom od 70-80%. Međutim, očito je da su građani Kosova i umorni u iščekivanju stvari odnosno proglašenja samostalnosti.I ona struktura koja je obećala da će nakon 10.12. proglasiti samostalnost, pa makar bila i jednostrana, ona je i osvojila te izbore i to je bilo i za očekivati“.

Takođe, smatraju, da je DPK-a Hašima Tačija i dobila podršku građana Kosova umornih od čekanja , upravo zato jer po tom pitanju imaju jasne odrednice. Ferhat Dinoša, predsjednik Demokratske unije Albanaca:

„Osim toga, ona će (nova vlada) imati prostora da stvori stabilnu Vladu Kosova koja će biti kadra da ponese proces naprijed i da u onome što čeka uskoro Kosovo bude apsolutno od pomoći i međunarodnom faktoru u kontroli situacije. S druge strane, jasno je takođe da je i građanima Kosova stalo i do finalnog statusa Kosova, ali i do ekonomskog boljitka“.

Predstavnici crnogorskih albanskih stranaka takođe smatraju da je, iako očekivan, neizlazak srpske manjine najviše na štetu upravo njima samima. Predsjednik Demokratskog saveza, Mehmed Bardhi konstatuje da je to posljedica dugogodišnjeg slijeđenja pogrešne politike Beograda prema Prištini:

„Smatram da toj pogubnoj politici treba doći kraj, uvažvati realnost što prije to bolje za sve građane Kosova, Srbije i za cijeli region. Stabilnost i međunacionalno uvažvanje i ekonomski prosperitet mora biti pravac sviju, pa i srbijanskih vlasti“.

XS
SM
MD
LG