Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest Srba zbog uvođenja carina


Više od 100 kosovskih Srba blokiralo je u četvrtak deo magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Raška, u selu Rudare, ne propuštajući vozila EULEX-a u znak protesta zbog uvođenja carina na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović kazao je da Srbi nisu protiv plaćanja poreza i taxi državi Srbiji ali ne i kosovskim institucijama:

"Građani opštine Zvečan se pridružuju građanima Zubinog Potoka i Leposavića i želimo da potvrdimo da ova blokada nije uperena protiv policije i Kfora već samo protiv carine i to treba da bude jasno svima."

Protest, koji protiče mirno i bez incidenata, obezbeđuju jake snage Kosovske policije (KPS) i KFOR-a. Srbi su u znak protesta, dan nakon poroglašenja nezavisnosti Kosova 18. februara 2008. godine, spalili prelaze Brnjak i Jarinje. Pripadnici EULEX-a preuzeli su 1. februara ove godine kontrolu nad ta dva carinska punkta na severu Kosova. Istog dana, pripadnici EULEX carine počeli su registraciju i kontrolu komercijalne robe koja ulazi na Kosovo preko prelaza 1 i 31, odnosno Jarinja i Brnjaka.

Predstavnici misije Evropske misije oštro su osudili blokadu puteva i postavljanje civilnih tačaka za osmatranje na putevima koji vode do administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Portparol EULEX-a Karin Limdal kaže da predstavnici ove misije ne vrše naplatu carine:

”Za nas je najvažnije da imamo prisutne carinske službenike na prelazima 1 i 31 koji obavljaju svoje aktivnosti koje ne uključuju naplaćivanje carine. I to je zaista u interesu svih, i Srba i Albanaca na Kosovu jer ove aktivnosti se vrše u cilju smanjenja šverca a jedini koji imaju korist od šverca su kriminalni elementi.”

Portparol EULEX-a dodaje da je razlog zašto se carinici EULEX-a ne povlače sa prelaza 1 i 31 jer njihovim aktivnostima obezbeđuju smanjenje šverca:

“A to se dešava od kada su carinici prisutni na prelazima, od 9.decembra. Tako da zaista ne razumem šta je njihov interes u tome da se mi povučemo sa prelaza. Mislim da je u interesu svih sem kriminalnih elemenata da imaju carinske kancelarije na prelazima 1 i 31.”


Na sastanku u Beogradu kome su prisustvovali predstavnici EULEX-a,UN-a i Vlade Srbije 9. aprila ove godine dogovoreno je da je Kosovo jedna carinska zona i u finansijskom je interesu obe jurisdikcije da se smanji pronevera i šverc na prelazima na severu Kosova .

Od sredine januara ove godine EULEX carina je uspostavila celodnevno prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak, dok su od 1. februara 2009.
godine carinski službenici počeli da registruju komercijalnu robu koja ulazi na tim prelazima.

Od ponoći 20. maja 2009. godine, EULEX carina je uspostavila jači stepen kontrole, tražeći kopije ličnih karata i vozačkih dozvola vozača kamiona koji prevoze komercijalnu robu, kao i faktura robe koju prevoze u kojima se navodi vrednost i vrsta robe, nakon čega bi stavljali pečat EULEX-a na fakturi.
XS
SM
MD
LG