Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo ima najsigurnije granice u regionu


Hašim Tači

Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je u sredu da su granice Kosova najsigurnije i najčuvanije granice u regionu.

On je na današnjoj sednici Vlade izjavio da snage bezbednosti, KPS i UNMIK policija uz pomoć KFOR drže situaciju pod kontrolom kako pored granice, takoi u drugim delovima Kosova, gde je poslednjih dana bilo protesta ali i provokacija na prelazima sa Srbijom.

„Želim da vas uverim da je bezbednosna situacija na Kosovu pod punom kontrolom kosovskih i međunarodnih bezbednosnih mehanizama. Sa velikom odgovornošću mogu da zaključim da su granice države Kosovo najsigurniji i najžaštićeniji u odnosu na sve zemlje u regionu.“

Thaçi je ocenio da domaća i međunarodna policija i KFOR imaju usku saradnju i da pokazali su visoku stručnost. To je, rekao je on, deo stalnog angažovanja da bi se odgovorilo svim izazovima i okolnostima kroz koje je ovih dana prilazilo Kosovo. On je takođe ocenio da se povećanim intenzitetom i kvalitetom nastavlja priznavanje države Kosovo. Najavio je da će Kosovo vrlo brzo zatražiti prijem u međunarodnim mehanizmima i organizacijama, kako bi se pripremilo da jednog dana konkuriše za prijem u UN i EU.

„Danas je deseti dan funkcionisanja Kosova kao nezavisne, suverene i demokratske države i odmah treba da počnemo sa prijavama za učlanjenje u MMF i Svetsku banku, dok će vrlo brzo započeti i naše aplikacije za Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i OEBS“.

Nakon tranzicionog perioda od četiri meseca Kosovo će moći da akredituje ambasadore u jednom broju zemalja. U tom smislu, nakon usvajanja Zakona o Ministarstvu spoljnih poslova Vlada će započeti sa konkretnim pripremama za otvaranje ambasada, zaključeno je na sednici Vlade. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi je rekao da Kosovo ima i budžetske mogućnosti da stvori diplomatsku službu, koja, kako je rekao, svakako neće bit megalomanska, u zemljama gde za to ima političke interese.On je rekao da će prve ambasade biti otvorene u Vašingtonu, Njujorku i Briselu
XS
SM
MD
LG