Dostupni linkovi

Kosovski političari na službenom putu


Službena putovanja kosovskih političara van zemlje, dnevnice, te velike delegacije koje odlaze na put, sve to mnogo košta kosovski budžet, ocenjuju predstavnici civilnog društva na Kosovu.

I deset godina od proglašenja nezavisnosti zvaničnici Kosova, koje je među najsiromašnijim državama Evrope, plaćeni su na osnovu pravilnika Privremene administrativne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) iz 2004. godine.

Predstavnici civilnog društva kažu da se zbog nedostatka kontrole potrošnje zvanična putovanja i dnevnice često zloupotrebljavaju. A pored zvaničnika, na putovanja često odlaze i savetnici, asistenti, a ponekad i članovi porodice.

Iz nekog razloga, dnevnice su uglavnom najveće za putovanja u zemlje okruženja. Primera radi, na osnovu UNMIK-ovog pravilnika koji je još na snazi, dnevnica za putovanje u Albaniju iznosi 209 eura, a za daleku Kanadu 180 eura ili Australiju 160 eura. Na listi je i dalje nepostojeća Jugoslavija sa dnevnicom od 204 eura.

Dnevnice za Austriju ili Dansku su 198 eura, odnosno 178 eura, a za Nemačku 255 eura. Dnevnica je veća za Japan i Izrael - 320 eura, dok za Gruziju iznosi 400 eura.

Najviše dnevnice su za Albaniju, jer se tamo održava najviše sastanaka, kaže Artan Murati (Foto: Tirana)
Najviše dnevnice su za Albaniju, jer se tamo održava najviše sastanaka, kaže Artan Murati (Foto: Tirana)

Artan Murati iz Demokratskog instituta Kosova kaže da je pre svega apsurdno da je i dalje na snazi pravilnik iz vremena UNMIK-a, prema kojem je najviša tarifa dnevnica za zvanična putovanja u zemlje koje su bliže Kosovu.

"Više dobijaju od jednog putovanja u Albaniju, nego u Sjedinjene Države. To je apsurdno. Ali, to je urađeno samo kako bi se što više zaradilo, pošto se najviše sastanaka do sada održalo u Albaniji", kaže Murati za Radio Slobodna Evropa.

Ćendrim Butući iz nevladine organizacije ’Fol’ (Govori) kaže da se pravilnik UNMIK-a svakako mora promeniti, ali i pri dodeljivanju dnevnice navesti razlog putovanja.

"To zato što smo svedoci da se u mnogo slučajeva putovanje može iskoristiti u turističke svrhe, a te troškove pokrivaju građani, odnosno poreski obveznici. Zato je potrebno da se tačno zna svrha putovanja i da se odredi broj onih koji će da putuju. Bilo je slučajeva kada je u jednoj delegaciji bilo 60 zvaničnika", ističe Butući.

Generalni revizor je dopisom premijeru Kosova zatražio da se obrati pažnja na Administrativno upustvo o sužbenim putovanjima, dodajući da pravilnik ne doprinosi ispravnom trošenju javnog novca.

Poslanici Skupštine Kosova takođe imaju značajna primanja po nekoliko osnova
Poslanici Skupštine Kosova takođe imaju značajna primanja po nekoliko osnova

A pored materijalne kompenzacije za službena putovanja, zvaničnici Kosova, posebno poslanici Skupštine - njih 120, pored mesečne plate primaju i dodatak za učešće na plenarnim sednicama, u skupštinskim odborima, pokriveni su im telefonski troškovi, naftni derivati i sl.

Poslanička plata je 1.500 eura, a za dve plenarne sednice dobijaju 240 eura. Učešće u skupštinskim odborima plaća se 160 eura.

Što se Vlade Kosova tiče, upravo je ovih dana Ustavni sud procenio da odluka premijera Kosova iz decembra da udvostruči sebi platu i poveća plate svom kabinetu – nije neustavna.

Tako će plata premijera sada iznositi oko 3.000 eura, njegovih pet zamenika primaće 2.500 eura, ministri 2.000, zamenici ministara 1.150 eura, šef osoblja premijera 1.850 eura a njegov zamenik 1.400. Šef kabineta premijera dobiće 1.670 eura, dok bi politički savetnici premijera primali između 1.100 i 1.340 eura.

Prosečna plata u javnom sektoru iznosi oko 525 eura, a u privatnom oko 370.​

Kravate za Haradinaja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG