Dostupni linkovi

Hapšenje za ratni zločin na Kosovu, Petković kaže da se radi o srpskom policajcu 


Kosovski policajci patroliraju područjem u sjevernom dijelu Mitrovice, Kosovo, 13. decembra 2022.
Kosovski policajci patroliraju područjem u sjevernom dijelu Mitrovice, Kosovo, 13. decembra 2022.

Policija Kosova saopštila je da je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva uhapšena N.N. osoba na osnovu izjave svedoka i operativnih informacija.

U dnevnom izveštaju se navodi samo da se radi o kosovskom Srbinu, ali nisu navedeni inicijali uhapšene osobe ili za koji zločin se konkretno sumnjiči, već samo da je "umešan u slučaj".

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković je prethodno na svom Twitter nalogu napisao da je uhapšen bivši srpski policajac Slađan Trajković.

"Kurti nastavlja lov na Srbe, ne želi da smiri tenzije i deeskalira situaciju! Kako se odjednom pojavljuju dokazi protiv Srba koji su napustili institucije, a nisu postojali dok su bili deo kos. sistema?", napisao je Petković.

Srpska lista osudila je hapšenje kosovskog Srbina Slađana Trajkovića za ratni zločin uz ocenu da za takvo nešto nema dokaza.

"Očigledna namera da se još jedan Srbin otme od svojih najbližih, a Srbi zastraše kroz institucionalno nasilje ogleda se u činjenici da je Slađan Trajković više od osam godina bio kosovski policajac, na severu 'Kosova i Metohije' živi duže od 20 godina, i neko se tek sad setio, kada je napustio kosovsku policiju, da ga optuži za ratni zločin", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je ovo hapšenje "korak ka destabilizaciji prilika i deo plana Aljbina Kurtija da nastavi sa represijom i progonom Srba".

Ranije su na sjeveru Kosova podignute barikade na nekoliko lokacija, i to nakon hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića, 10. decembra na graničnom prelazu Jarinje.

Pantiću je određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije u Severnoj Mitrovici.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je rekao da se radi o "terorističkom aktu".

Pantić je, zajedno sa svojim sunarodnjacima, početkom decembra napustio Policiju Kosova na severu u znak protivljenja odluci Vlade o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na kosovske.

Ministar Svečlja je potom naveo kako ima informacije da je pola tih policajaca "radilo" za Srbiju.

XS
SM
MD
LG