Dostupni linkovi

Kosovo: Zbog odbijanja saradnje moguća blokada opština na severu


Policija u severnoj Mitrovici
Policija u severnoj Mitrovici

Nadležni iz Vlade Kosova saopštili su da će radnici opština na severu Kosova od 1. aprila ostati bez plata, ukoliko predsednici ovih opština ne uspostave saradnju sa kosovskim centralnim institucijama. Zbog neusaglašenog budžeta, ovim opštinama je od 1. marta blokiran i račun.

Njihov budžetski predlog nije bio u saglasnosti koji određuje Vlada Kosova, i suma novca koja je tražena bila je veća od one propisane. Predstavnici Srba, međutim, ovakvu tvrdnju demantuju.

Kako je u izjavi za RSE objasnio Bajram Gecaj, zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave, ukoliko se predsednici četiri opština na severu ne odazovu sastanku sa ovim ministarstvom, onda ni radnici ovih opština od 1. aprila neće primiti platu.

Predsednici Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka odbili su da se sastanu u sredu uz obrazloženje da se čeka na konačnu odluku učešća Srpske liste u institucijama Kosova.

Sa druge strane, predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović ocenila je u izjavi za RSE da postojeća odluka Vlade Kosova predstavlja “dodatni pritisak” na Srbe sa Kosova, putem medija.

“Ako neko želi nešto da uradi mora da obrazloži zašto to radi, tačnije da navede članove Zakona na koje se poziva i saopšti šta smo mi to prekršili da oni preuzmu mere koje jesu preuzeli protiv nas, odnosno da preuzmu iste mere koje se tiču blokade naših računa. Budžeti su zamrznuti ili blokirani bez ikakvog objašnjenja iz Prištine ili pismenog obaveštenja pre blokade. Nigde u svetu ne postoji da neko vama blokira račun, a da vas prethodno o tome ne obavesti. Neka izađu javno i kažu na čemu se zasniva ta nesaradnja”, rekla je Božović.

Ona je kazala da ni transferi novca ne mogu da se obavljaju već sedam dana.

“U Mitrovici, a imam nezvaničnu informaciju i u ostalim opštinama, već sedam dana ne mogu da izvrše transfer, iako niko nije dao objašnjenje. Može Priština da kaže da trenutno sistem ne radi ali da sistem ne radi samo na severu to je nedopustivo i ja mislim da blokada ide iz Ministarstva za lokalnu samoupravu, a prethodno iz Ministarstva finansija”, objasnila je Božović.

Predsednica SO Severna Mitrovica je kazala da mediji najavljuju mogućnost uvođenja privremenih mera u opštinama na severu Kosova ali smatra da u ovom trenutku privremene mere i ponovni izbori nikome ne odgovaraju već da svi akteri treba da pokušaju da reše nastali problem.

Božović je kazala i da nisu dobili nikakve informacije ni instrukcije iz kosovskog Minsitarstva lokalne samouprave, kao ni bilo kakvo pisano obaveštenje ili neki vid rešenja.

Ona je naglasila da je opština poštovala svaki zakonski rok, a Skupština opštine donela dve odluke o usvajanju budžeta.

“Ja ne vidim razlog za uvođenje privremenih mera ali problem je u pitanju finansiranja prosvete i zdravstva. Mi smo doneli dve skupštinske odluke da je budžet usvojen. Neka navedu član zakona i neka navedu nepravilnosti ili propuste u radu Skupštine opština na severu Kosova i tek tada mogu da pričaju o daljim merama koje će preduzeti”, kazala je ona.

Božović je dodala da Priština traži da plate za prosvetu i zdravstvo isključivo idu preko budžeta iz Prištine.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
Direktan link

Podsećamo, sever Kosova odbija izdvajanja za zdravstvo i prosvetu, jer je plan Beograda i Srba sa severa da se finansiranje ove dve oblasti uredi preko buduće Zajednice srpskih opština, koja treba da se formira u saglasnosti sa Briselskim Sporazumom.

Inače, opštine na severu i sve institucije koje je osnovala opština primaju platu i iz budžeta Srbije. Tu spadaju opštinski radnici, Centar za kulturu, Centar za socijalni rad, bibiloteka, javno komunalno preduzeće ( JKP) i druge ustanove.

XS
SM
MD
LG